dimecres, 17 d’octubre del 2012

L'exoplaneta més proper

Un estudiant graduat de l'Observatori de Ginebra ha descobert l'exoplaneta més proper a la Terra orbitant Alpha Centauri B un dels estels triples del sistema estelar més proper a la Terra a només uns 4 anys-llum.

Alpha Centauri A i B situades a 4,37 anys-llum de la Terra. Proxima Centauri està a 4,24 anys-llum del Sol i és l'estel més proper. Es troba a 1,6 bilions de kms de les altres dues estrelles. Els estels A i B orbiten al voltant del seu centre de masses amb un període de 80 anys i a distàncies entre ells que oscil.len entre 1700 milions de kms i 5300 milions de kms, distàncies equivalents a les que separen el Sol de Saturn i de Plutó respectivament.

El planeta és segurament una bola rocallosa que orbita el seu estel cada tres dies a una distància de només 6,4 milions de kms (la Terra està situada a 150 milions de kms del Sol). Per tant, és inhabitable perquè la seva temperatura superficial és de 1200 graus. Però Alpha Centauri B podria tenir altres planetes situats a òrbites habitables que serien les de període d'uns 200 dies.

El descobriment s'ha fet usant un instrument especial en un telescopi de 3,5 m de diàmetre a La Silla (Xile). Les observacions s'han fet al llarg de quatre anys. Per a poder descobrir un planeta en la òrbita habitable (situada més lluny i que, per tant, influencia molt menys el moviment de l'estrella) es tardarien uns 8 o 10 anys si el planeta tingués una massa de 4 vegades la de la Terra.

Els astrònoms estan fascinats per aquest descobriment (que s'ha de confirmar) i alguns ja proposen enviar una sonda espacial a investigar el sistema estelar més proper a nosaltres. Cal aclarir que una sonda així tardaria centenars d'anys en arribar a Alpha Centauri.  A títol de comparació, el Voyager 1, llançat en el 1977 és l'artefacte humà més llunyà i està a menys d'un dia-llum de la Terra, tot just entrant l'espai interestel.lar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada