dijous, 7 de març del 2013

Efectes relativistes cada vegada més detectables


Com alguns ja sabreu el temps és relatiu. Segons la relativitat especial,  per a  una persona que es mou a una certa velocitat el temps va més lent. Segons la relativitat general el temps va més ràpid quan la gravetat és més feble. Per exemple, si dues persones haguessin nascut quan es va crear la Terra i una hagués viscut a la Terra i l’altra al Sol i no haguessin mort en aquests cinc mil milions d’anys, la que estigués a la Terra seria 10.000 més vella. 

 

Això és molt important en el GPS perquè aquí es produeixen dos efectes que en part en compensen, ja que els satèl.lits estan subjectes a una gravetat menor i van a gran velocitat.  Si no es fessin les correccions relativistes en els seus rellotges atòmics l’error en la posició seria de més de 10 km cada dia.

 

   

David Wineland

 

Gràcies a les investigacions del premi Nobel de Física 2012,  David Wineland,  ara disposem de rellotges atòmics tan precisos que poden detectar l’efecte relativista de la disminució del camp gravitatori de la Terra elevant un rellotge atòmic ultraprecís mig metre i podem detectar l’efecte de la velocitat donant-li un d’aquest rellotges a un ciclista.

1 comentari:

  1. Si aneu en bicicleta i disposeu d'un rellotge atòmic podreu comprovar com això us fa més jove que la vostra parella si ella o ell es queda a casa

    ResponElimina