dimecres, 24 de desembre del 2014

La inducció matemàtica


Un procés demostratiu en matemàtiques és la inducció. Suposem que tenint una sèrie de proposicions P(n) de depenen d’un nombre n. Si comprovem que P(1) és vertadera i que de la veritat de la P(n) podem derivar la veritat de la P(n +1), aleshores P(n) és certa per a tot n.  Es com les fitxes de dominó posades en fila, si fem caure la primera i aquesta fa caure la següent, totes cauen.
 
Posem un exemple:   si volem demostrar la fórmula 1+2+3+...+n = n(n+1)/2 farem això:

 1)      Per n=1 la fórmula diu 1= 1*2/2, la qual cosa és certa
 2)      Suposem que la fórmula és certa per a n i vegem si funciona per n +1. Per n+1 la fórmula diria:   1+2+3+...+n+(n+1) = (n+1)(n+2)/2. Per demostrar-ho usem la fórmula per a n:

 1+2+3+...+n+(n+1)=n(n+1)/2 +(n+1)=(n+1)(n/2 +1) (*)=(n+1)(n/2+2/2)=(n+1)(n+2)/2 i ja hem acabat la demostració.
(*) Traient factor comú (n+1) o aplicant la propietat distributiva.

Ara, però usarem el mètode d’inducció per a demostrar que totes les boles de billar són del mateix color.

La proposició és valida quan només tenim una bola. Suposem que tot grup de n boles de billar són del mateix color i ara agafem un grup de n+1 boles: B(1), B(2)....B(n),B(n+1).   Pel que suposem (i segons les regles del mètode d’inducció)  B(1),...,B(n) són de mateix color i òbviament per la mateixa suposició B(2),...,B(n+1), que és un grup de n boles també són del mateix color. Però està clar que con algunes boles coincideixen en els dos grups, els dos grups han de tenir el mateix color i per tant el grup de n+1 boles té el mateix color i, per tant, totes les boles de billar són del mateix color.

On s’ha produït l’error?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada