dilluns, 20 de febrer del 2012

És possible fer ciència amb pocs recursos?

Quan hom veu els recursos necessaris (tant humans com tecnològics) per a arribar a trobar la partícula de Higgs, a descriure el genoma humà i tantes altres investigacions fonamentals ens podríem preguntar si una persona, a vegades poc experimentada, que disposa de pocs mitjans, pot anar en contra d'un paradigma científic i canviar-lo.

Dos dels exemples famosos serien els de Galileu al 1609 i el del Dr. Marshall més recentment.

Galileu es va assabentar de que un holandés havia inventat el telescopi, una eina que es feia servir com una joguina curiosa per espiar a persones a distància. Tot seguit va veure que es podia usar per a l'observació astronómica i va descobrir dues coses que van ser fonamentals. Mirant la Lluna va poder veure els seus cràters i muntanyes i que per tant era imperfecta en contra del que es creia en el seu temps, que els cossos celestials eren perfectes. Desprès va observar Júpiter i hi va veure tres cossos més petits en les seves proximitats i va pensar que eren estels. Al observar-los de nou al cap de pocs dies va veure que s'havien mogut i que n'havia aparescut un quart. Eren el que avui anomenem els quatre satèl.lits galileans: Europa, Io, Ganímedes i Cal.listo. Amb una joguina, Galileu s'havia carregat el paradigma geocèntric.

Fins no fa gaire es creia que les úlceres d'estòmac eren causades per l'estrès i es tractaven amb antiàcids, bloquejadors de receptors de la histamina i, fins i tot, operant. Un jove doctor australià, Bill Marshall, va descobrir una gran nombre de bacteris Helicobacter pylori, un tipus de bacteris freqüents en els estòmacs d'un cert percentatge de persones normals, en un teixit d'úlcera humana al observar-lo en el microscopi.

Al veure que aquest bacteri apareixia en les úlceres, es va preguntar si no en seria el causant. No li van fer cas: "L'estrès és el causant de les úlceres, tothom ho sap", li van dir. Va presentar estudis en que es veia la correlació entre les úlceres duodenals i el bacteri, però, al final, per a convèncer a la comunitat científica no li va quedar més remei que causar-se ell mateix la malaltia introduint en el seu estòmac els bacteris. Per acabar, va demostrar que amb els antibiòtics i bactericides adequats es curaven les úlceres "causades per l'estrès".

Aquest bloc va dedicat a una amiga meva, els alumnes de la qual, creuen que no val la pena dedicar-se a la ciència perquè "tot està ja inventat".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada