dimarts, 1 de maig del 2012

Cervell masculí/cervell femení. Com influencia el nivell de testosterona.

Aquest és un tema que es pot considerar políticament incorrecte, però el fet és que el tamany del cervell de les dones és un 8% menor que el dels homes, de promig. Això, evidentment, no vol dir res, però hi han altres diferències anatòmiques com el nombre de connexions entre neurones que en el cervell dels homes és 30% més alt que en el de les dones, de promig. Insisteixo en això del promig. Es el resultat d'examinar, per exemple, 1.000 cervells d'homes i 1.000 de dones. També hi han diferències en les regions del cervell.  L'amígdala, un centre de les emocions, tendeix a ser més gran en els homes i, en canvi, el "planum temporale", un centre relacionat amb el llenguatge, és més gran en les dones.  Això en el que es refereix a anatomia, però en l'aspecte psicològic les dones tendeixen a desenvolupar més rapidament l'empatia i els homes són més sistematitzadors.  D'això no s'han d'extreure conclusions discriminatòries, entre altres coses, perquè parlem de promigs.

Encara que és evident que la cultura i l'educació, sobretot en el passat, han influenciat en el comportament de les dones com a diferent del dels homes, sembla que hi han diferències genètiques. En un experiment realitzat pel professor de la universitat de Cambridge Simon Baron-Cohen amb bebés a les 24h de nèixer, els mascles prestaven més atenció a un objecte mòbil que penjava sobre el bressol i les femelles més a la cara d'una persona.

Baron-Cohen és un especialista en autisme, una condició que es presenta amb molta més freqüència en els nois que en les noies.  En els darrers 10 anys ha efectuat un estudi de les correlacions del nivell de testosterona en el fetus amb diverses manifestacions del comportament dels nens fins els 12 anys, que demostra que la testosterona masculinitza el cervell.  Els resultats d'aquest estudi confirmen experiments fets amb animals. Degut als problemes ètics que suposa experimentar amb fetus, Baron-Cohen va demanar permís a 500 mares que feien el test de l' amniocentesis per poder examinar el contingut de testosterona en el líquid que els hi era extret. La hipòtesi, verificada en animals, és que la gran producció de testosterona que té lloc quan el fetus es desenvolupa afecta a l'estructura del cervell: quan més testosterona més masculí és el cervell. Si a una rata femella se l'injecta testosterona trobarà més fàcilment la sortida d'un laberint.

Els resultats obtinguts per l'equip de Baron Cohen són els següents:

-A l'any van mirar la duració que els bebés mantenen el contacte visual amb els ulls de la mare i això estava inversament relacionat amb el nivell de testosterona.  Aquest era un aspecte que interessava a Baron Cohen perquè els autistes contacten poc amb els ulls.

-Als dos anys van mirar al desenvolupament del llenguatge que anava des de 20 paraules de vocabulari a 600, també inversament relacionat amb el nivell de testosterona.

-Als quatre anys van mirar els nivells d'empatia (mesurada de diverses maneres), igualment inversament correlacionada amb la testosterona.  També van mirar el nivell de sistematització, aquesta vegada correlacionat positivament amb la testosterona

-Als vuit anys van examinar el cervell dels nens i nenes amb resonància magnètica i van veure el tipus de diferències ja esmentades, per exemple en el "planum temporale" i també el cos callòs que comunica els dos hemisferis.

A fi de veure el nivell de correspondència entre la testosterona prenatal i l'autisme cal una població més gran ja que l'autisme efecte a aproximadament un u per cent de la població.

Per sort, Dinamarca té 100.000 mostres  congelades de líquid amniòtic recollides des del 1980 i endemés té un registre de totes les condicions psiquiàtriques dels seus ciutadans.

Dins del 2012 s'espera tenir els resultats d'aquest estudi que pot ser correlacionarà els nivells de testosterona prenatal amb l'autisme.

De totes maneres, encara quedaran moltes preguntes.  ¿Qué causa la variació del nivell de testosterona? Es coneixen 25 gens que poden influir en els nivells de testosterona, apart d'altres factors.   ¿Com afecta la testosterona al desenvolupament del cervell?  La testosterona, per a que faci el seu efecte, s'ha d'unir als receptors andrògins que estan per tot el cos, en particular en el cervell.  Una vegada unida als receptors la testosterona fa unes quantes coses com modular els neurotransmissors tals com la serotonia o el GABA. I també afecte les connexions que les neurones fan les unes amb les altres i el rati com es trenquen algunes d'aquestes connexions.

L'autisme abans es diagnosticava en un de cada 2500 nens i ara es en un u per cent, però és possible que ara tinguem més facilitat de diagnòstic que abans.  Un estudi que va relacionar aquest augment amb la vacuna trivalent ha estat desmentit però ha fet que augmenti els casos de sarampió per la por que van tenir els pares en vacunar els fills.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada