dimarts, 5 de juny del 2012

El trànsit de Venus i la detecció d'exoplanetes

Measuring stellar wobble to find exoplanets

El pas de Venus davant del Sol que tindrà lloc demà, i que a Catalunya només podrem observar a l'alba i per un curt període de temps (atenció a protegir-se els ulls!),  és un fenòmen que només s'ha observat sis vegades que es tingui constància, la primera en el 1639, encara que Kepler va predir el trànsit del 1631.  Els trànsits es produeixen en parelles vuit anys apart i amb uns cent anys entre una parella i la següent. Per tant, la propera ocasió serà en el segle XXII (2117). Una de les famoses observacions va ser la del Capità Cook en el 1769 a la Polinèsia.  Venus apareixerà com una petita piga a la cara del Sol i això farà que la intensitat lumínica de la nostra estrella disminueixi lleugerament.

Aquest és un dels mètodes que s'usen per a descobir exoplanetes mirant les disminucions en les intensitats de llum dels estels quan els planetes les eclipsen parcialment.

Un altre mètode el teniu representat en la figura adjunta.  Es la variació en la velocitat radial del estel quan un planeta passa a prop seu i que fa que si l'estel s'allunya de nosaltres la seva llum es veu més vermella (efecte Doppler similar al xiulet d'un tren que s'allunya) i, en canvi, es veu més blava si l'estel s'aproxima a nosaltres. Naturalment això fins ara només servia per planetes gegants propers als estels,  quan les variacions de la velocitat són més pronunciades.  L'espectrògraf HARPS europeu instal.lat a l'observatori xilé de La Silla pot detectar canvis de velocitat de tan sols un metre per segon, similar a la velocitat d'una persona caminant. Però si volem detectar planetes similars a la Terra no és suficient perquè aquesta només causa una variació de 9 cm per segon.  Ara un grup d'investigadors han desenvolupat una tècnica de calibració usant el que anomenen una "pinta" de freqüències làser que permetrà detectar planetes com la Terra.

Això obre noves possibilitats per a investigar planetes on es pugui detectar vida.

En una altra notícia rellevant que també obre noves possibilitats dins del sistema solar val a destacar que el fundador de Space X ha dit que creu possible enviar astronautes a Mart en un plaç màxim de 20 anys. Elon Musk va ser el fundador de PayPal i a continuació ha fundat Tesla Motors (fabricant d'un vehicle elèctric esportiu amb una impressionant acceleració de 0 a 60 milles o 96,6 kms per hora en 3,7 segons) i més tard Space X, la primera empresa privada que ha enviat un càpsula a l'estació espacial.  Com veieu, això sí que és un emprenedor!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada