diumenge, 23 de setembre del 2012

Els emprenedors americans




Elon Musk, cofundador de Paypal, Tesla i Space X




Tesla, un esportiu d'alta gamma totalment elèctric, accelera de 0 a 100 en  menys de 4 segons


L'estat espanyol i Catalunya tenen emprenedors. Per posar uns exemples de persones que, començant de zero, han arribat molt amunt tenim Isaac Andik (Mango) i Amancio Ortega (Zara), aquest darrer és un dels homes més rics del món.

No obstant, crec que als E.U.A. trobem emprenedors que estan en una altra categoria perquè s'han fet famosos en diferents camps i han retornat a la societat una bona part del que n'han obtingut. Paul Allen, per exemple, cofundador de Microsoft esponsoritza la recerca d'intel.ligència extraterrestre amb nombrosos radiotelescopis, ha fundat el Allen Institute for Brain Science i ha reclutat a Christof Koch per a dirigir-lo. Koch va col.laborar amb Crick (el codescobridor de l'ADN) en l'estudi de la consciència i és un dels científics que ha fet que l'estudi de com emergeix la consciència a partir de la matèria sigui un respectable camp d'investigació.  Tots coneixem també la tasca de Bill Gates en la fundació Melinda and Bill Gates en diverses malalties, entre elles la malària.

Avui us parlaré d'Elon Musk, sudafricà que va emigrar a Canadà als quinze anys. Va treballar en granges i fusteries fins que es va matricular a la Queen`s University d'Ontario. D'allí va passar a la Pennsylvania State University i es va llicenciar en econòmiques i física per a seguir un doctorat en física a Stanford que no va acabar perquè va fundar Zip2, empresa que va vendre a Compag per 300 milions de dòlars. Quan era a la universitat ja va identificar els tres sectors claus de futur on ell volia contribuir: internet, energia sostenible i exploració espacial. 

Més tard va confundar PayPal i desprès de vendre-la ha fundat Tesla Motors, Space X, Solar City i Everdream (un centre de dades).  Entre els seus projectes futurs hi han: un avió comercial del tamany d'un Boeing que s'enlairarà verticalment, una connexió anomenada Hyperloop que enllaçarà el centre de San Francisco i el de los Angeles en trenta minuts i una colònia humana a Mart en 10 o 15 anys. Una activitat tan frenètica ha tingut impacte en la seva vida emocional.  Ja s'ha divorciat dues vegades i encara que diu necessitar una companya sembla que no l'hi pot dedicar més de 10 hores a la setmana.

Amb tots els seus defectes (hi ha molts empleats que l'admiren, però altres que el critiquen), no hi ha dubte de que Musk és una persona excepcional. Space X és una companyia que fa beneficis, és la primera companyia privada que ha posat un coet a l'espai i té importants contractes amb la Nasa per enviar cargaments i astronautes a l'estació espacial. La seva riquesa s'estima és de 2.000 milions de dòlars. Té 41 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada