dimecres, 19 de setembre del 2012

Robòtica i altres avenços tecnològics



 
Baxter, un robot de l'empresa Rethink Robotics, especialment dissenyat per a poder treballar amb humans
 
 
 
Aquest dibuix il.lustra el possible llançament inaugural dels propers campionats mundials de futbol a Brasil (2014) per part d'un adolescent paraplègic ajudat per un exoesquelet
 
Estem, en el camp de la robótica, en un moment similar al començament dels ordinadors personals.  Fins ara els robots industrials estaven generalment apartats dels humans, ja que com a màquines, comporten els seus riscos.  Ara es pretenen apropar aquests dos mons. El robot Baxter permet aquesta col.laboració més estreta i es posa a la venda el mes d'Octubre per 22.000 dòlars. Es calcula que el seu cost horari serà de 4 dòlars, la qual cosa podria fer que certes indústries es puguessin tornar a localitzar a Occident, sobretot tenint en compte el cost i el temps de transport que influeix en la qualitat del servei. 
 
Encara que Baxter és programable, la manera com l'usuari normalment el farà fer noves tasques és mostrant-los-hi com ho fem amb els humans. Aquest i altres robots seran plataformes sobre les que altres desenvolupadors podran afegir hardware i software com s'ha fet amb els PCs.
 
L'altre camp en el que s'estan produint avenços espectaculars és en l'interfície cervell/robot, especialment indicat per les persones amb importants minusvalideses.  Ja s'ha aconseguit que una persona amb el seu cervell pugui dirigir un braç robòtic a agafar un vas i acostar-li a la boca. Científics de la universitat de Duke a Carolina del Nord han aconseguit que un mico al que s'han implantat electrodes en el seu cervell controli els moviments d'un avatar que veu en pantalla.  El mateix mico poc controlar un robot situat a la ciutat japonesa de Kyoto fent ús d'un protocol d'internet d'alta velocitat. Pel mundial del Brasil s'espera que un jove paraplègic amb un ordinador a la seva motxila capaç d'escanejar el seu cervell (una tècnica menys invasiva que la implantació d'electrodes) pugui transmetre les ordres del seu cervell a un exoesquelet que li permeti fer en llançament inaugural davant de 3.000 milions de persones, la qual cosa faria que aquestes s'adonguessin de les possibilitats que aquestes invencions poden suposar pels mutilats de guerres o accidentats.
 
Finalment, un altra avenç important s'està producint en el conreu d'òrgans per a transplantaments que fins ara presentaven el problema del rebuig. Es tracta de fer servir una estructura d'una atra persona o animal, però fins i tot ja hi ha qui ho fa de plàstic  pels òrgans més senzills, i sobre ella construir l'òrgan usant cèl.lules mare del  propi pacient, evitant, d'aquesta forma el rebuig.
 
 
 
 
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada