dilluns, 17 de setembre del 2012

Exoplanetes



Sistema planetari de l'estel HR 8799  (L'imatge central és un senyal residual desprès d'haver eliminat el llum de l'estel per una millor visualització dels tres planetes). Aquest estel és relativament jove (uns 30 milions d'anys) i està situat a 129 anys-llum de la Terra. Té un 50% més de massa que el Sol i una lluminositat de quasi 5 vegades la de la nostra estrella.

Actualment es coneixen 837 planetes en 660 sistemes planetaris més enllà del nostre sistema solar.  Això ha estat un desenvolupament molt recent,  ja que fins l'any 1992 no es van descobrir els primers exoplanetes al voltant d'un pulsar (un estel de neutrons) i fins l'any 1995 no es va descobrir el primer exoplaneta al voltant d'un estel dels anomenats de la "seqüència principal", estels normals, per dir-ho d'alguna manera.  Es calcula, basant-se en la proporció de planetes al voltant dels estels estudiats (amb l'objectiu de trobar-ne) que la Via Làctia podria tenir uns 160.000 milions de planetes al voltant d'estels i podrien haver-ni bilions flotant lliures en l'espai interestel.lar.  Normalment els exoplanetes es descobreixen de forma indirecta. Per exemple, perquè fan variar la velocitat radial dels seus estels (i modifiquen la longitud d'ona de la llum que ens arriba d'ells) o perquè els eclipsen al passar davant d'ells com va passar no fa gaire amb Venus i el Sol.  Poques vegades obtenim una evidència fotogràfica i la imatge que teniu al començament d'aquest bloc n'és un exemple.

Una gran proporció d'estels són binaris (consisteixen en dos estels propers, a vegades inclús més). Fins fa poc es pensava que aquests sistemes no podien tenir planetes en òrbites estables.  Ara, per primera vegada, el satèl.lit Kepler ha descobert un sistema planetari múltiple que sembla estable al voltant de dos estels, però de tamanys molt diferents. Aquest sistema, anomenat Kepler 47 està a 4.900 anys-llum de la Terra a la constel.lació del Cigne. L'estel central té el tamany del Sol i el secundari només és una tercera part del Sol. El planeta més proper té un període de 50 dies i el reu radi és 3 vegades el de la Terra. El segon planeta té un tamany semblant al de Neptú, té un període de 303 dies i està en la zona habitable, encara que és un planeta gasós i, per tant, segurament no alberga vida.

Aquí trobareu un fascinant vídeo de la Nasa que descriu com és aquest sistema solar.  Els avenços tecnològics i científics ens permeten viure en una època meravellosa en la que el nostre coneixement de l'univers s'enriqueix una mica cada dia.


http://www.nasa.gov/multimedia/videogallery/index.html?media_id=151299651



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada