dimarts, 18 de febrer del 2014

Té futur la indústria en els països avançats?

Es parla molt de tornar a potenciar la indústria i, certament, indústries molt automatitzades, inclús les tèxtils,  poden tenir cabuda en països avançats i facilitar el time to market dels productes.  Però es crearan molts llocs de treball? Això ja és més dubtós. Sabeu quants empleats tenia la Kodak en el seu apogeu? 140.000! I quants tenia Instagram quan en el 2012 es va vendre a Facebook per 1.000 milions de dòlars? 13!!

Prenem com exemple els E.U.A. d’on és més fàcil obtenir estadístiques. En el 1953 la indústria manufacturera representava el 28% del PIB. En el 1980 el 20% i el 12% en el 2012. Però com que el PIB va passar de 2,6 bilions a 15,5 bilions, això vol dir que el productes fabricats van triplicar en valor.  En el 1953 aquest sector donava feina a 16 milions de persones, aproximadament un  terç del total si exceptuem l’agricultura, 19 milions en el 1980 (una cinquena part dels llocs de treball no agrícoles) i en el 2012 12 milions (una desena part dels llocs de treball si exceptuem l’agricultura). Els serveis han substituït aquesta pèrdua. I, de fet, molt de valor del sector de fabricació l’obté gent empleada en serveis com gestors, suport tècnic, vendes i màrqueting, administratius. Un terç del valor i més de la meitat dels empleats.

La indústria ha invertit molt en maquinaria des del 1980 i la productivitat per hora ha pujat 189% (la productivitat per hora de tota l’economia ha pujat un 85%). Al mateix temps la proporció d’empleats en la indústria amb alguna educació universitària ha passat del 20 al 50% des del 1969. En les regions dels E.U.A. on  la transformació de la indústria ha estat més ràpida és també on més han pujat els sous.

Els llocs de treball de baix valor han anat a parar a països subdesenvolupats o emergents i les mesures proteccionistes no serveixen. Quan Obama va posar aranzels en la importació de pneumàtics xinesos va aconseguir preservar temporalment 1.200 llocs de treball, però això va costar més de 1.000 milions de dòlars als consumidors americans que, al tenir menys diners per a consumir, van fer perdre més de 3.700 llocs de treball en el comerç.

Aleshores, quina és la solució quan es perden llocs de treball en indústries que es deslocalitzen?  Sembla que la única cosa (no gens fàcil) que pot fer el govern és ajudar en reeducar la força laboral. Alemanya sembla que ha tingut un cert èxit en aquest tipus de programes.

La capacitat de reeducació es basa en la formació que es té i per això és tan important fomentar una educació de qualitat a l’escola.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada