dimarts, 25 de febrer del 2014

El primer model informàtic complet i predictiu d'una cèl·lula

En l’any 2012 un grup d’investigadors liderats per Markus Covert van publicar un model complet del bacteri Mycoplasma genitalium, el genoma del qual va ser seqüenciat per l’equip de Craig Venter en el 1995 (veure un dels blocs anteriors). Endemés, en el 2013 aquest mateix grup va demostrar que el model predeia de forma acurada l’activitat de diversos enzims. Aquest projecte havia estat començat en el 2008.

Està clar que tenir un model informàtic d’un organisme biològic permet provar idees abans de fer experiments més costosos.  En el futur si disposem d’aquests models podrem accelerar la creació de nous antibiòtics o podrem trasplantar virtualment gens per a dissenyar organismes amb propietats especials com la capacitat d’extreure hidrogen del petroli, sense incórrer en els riscos d’alterar microbis reals, en una primera fase.  Si endemés assolim representar informàticament cèl·lules humanes podrem ajudar als investigadors mèdics que es troben amb la impossibilitat per a cultivar moltes classes de cèl·lules del cos humà en el laboratori.

Convert va escollir el Mycoplasma genitalium perquè és un dels organismes més simples que existeixen i perquè, endemés, és una font d’infeccions.  Els esforços de modelització precedents havien  intentant construir un model d’una colònia de cèl·lules,  ja que aquesta és la manera com s’obtenien dades del comportament de les cèl·lules, però els avenços recents en biotecnologia i computació feien possible focalitzar-se en una sola cèl·lula.

Per començar van haver de llegir-se un miler d’articles científics a fi de poder extreure la informació necessària per a acotar els paràmetres que faria servir el seu model. Ja en el 1984 Harold Morowitz de la universitat de Yale havia plantejat la idea de fer un model informàtic dels micoplasmes per la seva senzillesa i facilitat de cultiu en el laboratori. M. genitalium, per exemple, només té 525 gens i, segons l’equip de Venter només uns 400 són essencials per a la vida.  Encara que l’equip de Venter va sintetitzar el genoma d’un micoplasma i el va trasplantar a una altra cèl·lula, això no volia dir que entenguessin l’organisme en la seva totalitat, ja que, com un membre de l’equip, Clyde Hutchinson, va dir,  la comprensió total només podria arribar quan es modelés l’organisme en un ordinador.

Convert va veure que havia de modelar tots els processos de la cèl·lula: el flux de l’energia,  els nutrients i els productes reactius (és a dir el seu metabolisme), la síntesi i la descomposició de l’ADN, l’ARN i les proteïnes, l’activitat dels milers d’enzims i fer-ho per mitjà de fórmules matemàtiques i algoritmes.   I endemés caldria integrar tot això en un marc que descrivís l’activitat del micoplasma.

El problema final era determinar les cotes superiors i inferiors dels aproximadament 1.700 paràmetres que contenia el model, cosa que van aconseguir llegint  quasi  un miler d’articles científics i fent adivinacions intel·ligents ( “educated guesses”) usant resultats d’altres bacteris.  L’avantatge d’estudiar una colònia de cèl·lules és que no totes es divideixen a l’hora i la divisió d’una no és un esdeveniment dramàtic per a la colònia, però en el cas d’una sola cèl·lula, abans de la divisió,  aquesta ha de duplicar la massa, però no sols la massa total sinó que cal duplicar cada una de les parts.  Una de les dades que els va servir de filtre era la taxa de reproducció del bacteri que es divideix típicament cada període que va de nou a deu hores en un ambient normal de laboratori i molt rarament ho fa abans de sis hores o més tard de quinze.  Si el model no donava aquesta taxa de reproducció calia retocar-lo.

L’equip es va basar en models parcials anteriors de Michael Shuler que havia fet servir equacions diferencials, però van haver d’usar diferents tècniques pels diferents mòduls, per exemple, una tècnica anomenada “anàlisi d’equilibri de fluxs” desenvolupada per Bernhard Palsson i que va servir per a modelitzar el metabolisme.   En total van construir 28 mòduls amb diferents tècniques. Per integrar-los, Covert va recordar un curs que havia estudiat en la carrera sobre disseny d’una planta química. Van fer servir un software anomenat HYSYS per a dissenyar una gran refineria. HYSYS permetia dissenyar cada un dels recipients on es produïen les reaccions i desprès ho unia tot per mitja de canonades. Covert va pensar que podia modificar el software i que podria ser útil per a integrar els diversos mòduls de la cèl·lula si assumia que, encara que els diversos processos tenien lloc simultàniament, les accions eren independents en el temps d’un segon. Aleshores podia dividir la vida de la cèl·lula en períodes d’un segon, executar els 28 mòduls durant aquest període abans de modificar les variables resultants dels processos.  A cada segon es produïen 500 megabytes de dades. Al principi el resultats va ser frustrants ja que els bacteris no es dividien en el temps esperat o es comportaven  erràticament, però al final van aconseguir un model raonable.

Desprès d’un any d’aplicar el programa informàtic ha descobert coses interessants com , per exemple, perquè el bacteri no es divideix quan es silencien certs gens o que el període de divisió, que és molt estable, és una propietat emergent que es produeix per la interacció entre dues diferents fases de replicació, cada una de les quals pot variar molt individualment.

Aquest treball és un primer pas i els resultats s’han posat en la xarxa a disposició de tots els investigadors. Els propers passos poden ser: un model del bacteri E.coli, una cèl·lula eucariota com la Sachharomyces cerevisiae i, més endavant, una cèl·lula de ratolí o d’un humà, segurament un macròfag del sistema immunitari i altres cèl·lules humanes que juguen papers importants en malalties.
  


                                                                 Mycoplasma genitalium


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada