divendres, 27 de juny del 2014

Quin és el proper pas en la cerca de vida en exoplanetes?


El satèl·lit Kepler ens ha descobert diversos planetes en els zones habitables dels seus estels. Quin hauria de ser el proper pas?
Una de les coses que es farà en els propers anys es buscar biosignatures, és a dir, indicis de substàncies presents en les atmosferes d’aquests planetes que estiguin relacionades amb l’existència d’éssers vius.
Si, per exemple, es detectés, mitjançant anàlisi espectroscòpic de la llum del estel quan passa a través de l’atmosfera del planeta quan aquest fa un trànsit davant del estel, metà i oxigen, això seria un indicador important de possible presència de vida, ja que és difícil tenir aquests dos productes químics de forma abiòtica en l’atmosfera. El metabolisme de les cèl·lules pot ser semblant al de la Terra, encara que les cèl·lules tinguin un genoma molt diferent. Combinant CO2 i hidrogen produirà metà i agafant hidrogen de l’aigua i produint oxigen és un  procés metabòlic guanyador si les cèl·lules són capaces de fer-ho.
Per a detectar oxigen i metà caldrien dos tipus de telescopis diferents, un més petit i senzill per observar l’oxigen amb llum visible  o propera a l’infraroig i un altre més gran i complex per a observar el metà en l’infraroig.  Aquests telescopis, combinats, també podrien  mesurar altres gasos com vapor d’ aigua i CO2.
Un dels projectes és posar en òrbita més enllà de Júpiter  (on hi ha menys pols) 4 telescopis amb miralls de 1,5 m de diàmetre, situats en una barra de 75 m de longitud, per a usar l’efecte multiplicador de la interferometria. Haurien d’estar refrigerats a temperatures de quasi el zero absolut per a distingir la llum infraroja dels planetes. El contrast entre al llum visible d’un estel i d’un desl seus planetes és d’una part en 10.000 milions, mentre que en llum infraroja és d’una part en 10 milions i, per tant, és més fàcil de separar la llum que prové del estel de la que prové del planeta.  D’aquesta forma es podrien investigar els planetes dels 1.000 estels més propers als Sol. A partir d’aquí es podrien llançar telescopis més grans separats milers de km coordinats per làser.
De totes maneres, tenint en compte les dificultats que un projecte com aquest presenta, sobretot per la refrigeració necessària, hi ha projectes alternatius amb un sol telescopi bloquejant al llum de l’estel amb un coronògraf , encara que això també presenta els seus problemes. Degut als problemes de pressupost de la Nasa, provocats per la crisi econòmica, tots aquest projectes han quedat postergats.
Recentment, Robert Hazen també ha proposat l’estudi de grans dipòsits superficials de minerals com els que es troben al Marroc que podrien indicar vida. (Podeu revisar el bloc del dia 20.7.13 sobre la co-evolució dels minerals amb la vida).   Naturalment, per a fer-ho, necessitaríem encara telescopis més potents o missions no tripulades que tardarien molts anys en arribar als planetes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada