dimecres, 2 de juliol del 2014

Una nova forma d’operar la pròstata i el cervell



La cirurgia és cada vegada menys invasiva amb tècniques com l’endoscòpia, la colonoscòpia i la laparoscòpia,  usant els forats o cicatrius naturals del cos. Ara una nova tècnica descrita a la revista Lancet Oncology en el 2012 promet redefinir el concepte de cirurgia.
Es coneix per les seves sigles en anglès: HIFU o “high-intensity focused ultrasound”, o sigui, “ultrasons focalitzats d’alta intensitat”.  La idea no és exactament nova, ja que va ser proposada en els anys 1940, però no estava suficientment desenvolupada.
En les operacions de càncer de pròstata els cirurgians habitualment treuen tota la pròstata i causen dany als nervis i músculs adjacents amb el resultat de que 15% dels pacients no controlen els seus budells i el 70% perden la capacitat de tenir una erecció segons un article de la revista Fortune.  Amb la tècnica HIFU, provada en un  estudi de 40 pacients,  90% van poder tenir ereccions, cap va patir incontinència i 95% no tenien càncer un any desprès.
Aquesta tècnica, aplicada al cervell, es pot fer amb els pacients desperts, sense incisions i sense temps de recuperació. Ja ha estat usada en el tractament de pacients que tenen el que es descriu com tremolor essencial i els símptomes de la qual són similars al Parkinson.
HIFU també es podria usar per a fer esclatar minibombolles de drogues injectades o absorbides en el lloc que se les precisa.
Desprès d’un tractament amb HIFU un pacient amb tremolor essencial pot mantenir el bolígraf dins dels límits prescrits.
Una altra invenció que tindrà un gran futur
Un altre avenç espectacular és l’aconseguit per la companyia Theranos que, entre altres coses, es dedica les anàlisis de sang. Fundada fa 10 anys per Elizabeth Holmes, una èmula de Steve Jobs, quan només en tenia 19. Holmes era una alumna brillant de Stanford quan va deixar la universitat al segon any demanant al seu professor d’enginyeria química que l’ajudés a fundar una empresa. Avui dia Theranos està valorada en 9.000 milions de dòlars. Per a fer una anàlisi de sang Theranos fa una petita punxada al dit que pràcticament no es nota i extrau entre 25 i 50 milionèsimes de litre amb els quals pot fer 70 proves diferents. Els resultats s’obtenen en hores i a una fracció del cost habitual i endemés els pacients als que no agrada que els punxin la vena (Holmes era molt sensible això quan era una adolescent),  i que sovint no es fan les anàlisis per evitar-ho, no tenen cap problema amb aquest mètode. Theranos ja ha signat un acord amb una cadena de farmàcies que té 8.200 farmàcies als E.U.A, per implantar aquest test. Com veieu és una tecnologia disruptiva que pot fer desaparèixer Echevarne si no espavilen.
Holmes és molt llesta i ha reunit en el seu consell d’administració polítics molt influents tals com Kissinger i George Schultz, però sembla que l’importa més fer el bé que els diners. Quan la van admetre a Stanford el seu pare li va regalar les Meditacions de Marc Aureli, amb el missatge de que la seva vida havia de tenir un propòsit. Holmes és vegetariana i treballa sovint 16 hores set dies a la setmana. Es co-inventora de 82 sol·licituds de patents americanes i 189 d’altres països. N’ha obtingut ja 18 als E.U.A.i 66 a altres països.
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada