dijous, 8 de març del 2012

Per a que poden servir les màquines intel.ligents

Torno amb les idees del llibre de Jeff Hawkins. Segons ell serà possible construir màquines intel.ligents imitant el còrtex humà, però aquestes màquines no seran androides ni tindran la part més vella del cervell. Per tant, no tindran emocions ni ambicions. Donat que els transistors són un milió de vegades més ràpids que les neurones, les màquines podran superar-nos en intel.ligència.

Quines tasques els hi podrem asignar? Podem començar pels objectius que s'havia proposat el programa de l'anomenada IA (Intel.ligència Artificial), com la visió artificial, el reconeixement del llenguatge i els cotxes inte.ligents, entre altres. I podrem dotar a aquestes màquines de sensors que superin les limitacions dels nostres sentits com visió infrarroja, capacitat per captar ultrasons, visió telescòpica, comprensió de múltiples llengües, etc. Les màquines hauran de ser entrenades, però clar no necessitaran descansar i es podran entrenar 24h al dia i una vegada entrenades es podran clonar sense necessitat de recomençar com quan es crea un nou ésser humà.

Al tenir una visió intel.ligent podran fer les tedioses tasques de vigilància sense assistència humana (o molt poca) i podran distingir entre una persona que truca a la porta amb un regal i una que porta una arma, per exemple.

I a cada generació seran més potents, més petites i més ràpides, com ha passat amb els ordinadors.

Al ser tan ràpides podran absorbir el contingut de milers de llibres en hores o minuts. I acabaran excedint la capacitat del cervell humà que ha estat creat per un procés cec evolutiu, no per un disseny intel.ligent. El cervell humà és jeràrquic, però té un nivell de jerarquia limitat i podrem construir màquines amb nivells de jerarquia molt més sofisticats. Les emplearen per als problemes que avui encara no podem resoldre adequadament com el disseny de proteïnes i la predicció del temps. Possiblement seran capaces de visualitzar espais de més de 3 dimensions i ajudar als físics en les seves teories que pressuposen més dimensions, com la teoria de cordes.

Aquestes màquines pot ser no passaran el test de Turing sobre la intel.ligència perquè ja hem dit que no cal que es comportin com humans.

1 comentari: