divendres, 23 de març del 2012

El premi Turing



Com recordareu els que m'heu seguit en les Newsletters prèvies a aquest bloc, Alan Turing està considerat el pare de la informàtica moderna. Els seus treballs teòrics són fonamentals i les seves contribucions pràctiques durant la Segona Guerra Mundial haguèssin merescut el nomenament de Sir, ja que el seu equip a Bletchey Park va descodificar la famosa màquina Enigma amb la que els alemanys enviaven missatges xifrats als seus submarins. En lloc d'això, com que era homosexual, la policia al va sometre a un tractament de castració química com alternativa a la presó que li va causar una depressió i es va suicidar. Anglaterra era talibana en els anys 50!

El premi Turing financiat per Google i Intel està dotat amb 250.000 dòlars i és l'equivalent del Nobel en informàtica.

Aquest any ha estat concedit a Judea Pearl, un jueu americà de 75 anys que va desenvolupar una nova forma d'atacar els problemes que es planteja la intel.ligència artificial i que està en la base de la detecció de frau en les targetes de crèdit, en les cerces que fa el Google, el reconeixement del llenguatge parlat per part dels ordinadors i el software que feia servir l'ordinador Watson d'IBM que va guanyar el campionat de Jeopardy (comentat en una de les Newsletters).

Preguntat que pensa fer amb els diners ha dit que segurament els repartirà, com ha fet amb altres premis, en tres parts: una part per la universitat on es va formar, l'Israel Institute of Technology, una part pels seus cinc néts i la tercera part per la fundació Daniel Pearl. Es dòna la circumstància de que Judea Pearl és el pare de Daniel Pearl, el periodista assassinat al Pakistà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada