diumenge, 21 d’abril del 2013

¿Com evolucionarà la fabricació en els països avançats?


Segons el professor de Harvard,  Ricardo Hausmann, fabricar és ordenar de forma intel.ligent. La naturalesa no ens presenta el món en la forma que desitgem i, per tant, hem de reordenar-lo. Per fer-ho necessitem informació sobre com ha de ser aquest ordre, coneixement de com construir-lo i energia per a fer-ho. Moltes de les revolucions del passat han estat focalitzades en aquest tercer aspecte, el de l’energia.  La revolució que s’està produint en aquest moment està liderada per la informació. Els materials dels que està composat un Boeing 747 o un iPhone són força corrents i el seu cost és d’uns pocs euros el kilogram. Però el cost per kilogram del Boeing o de l’iPhone és de milers d’euros.  La major part del valor està en el contingut d’informació. 

 

Els països emergents concentren una gran part de la fabricació mundial, però necessiten de la maquinaria, els nous materials i el know-how que provenen d’altres països més avançats.  Per això Alemanya ven tantes màquines a la Xina.

 

En tècniques de fabricació avançada avui en dia hi ha dos desenvolupaments importants. Un és l’ús cada vegada més intensiu de la tecnologia digital. I en tenim dos tipus d’exemples. Un és el prototipatge digital. Avui dia quan es fabrica un nou producte sofisticat, abans de fer un prototip físic, es fa una simulació per ordinador.  Les grans empreses ja disposen d’aquestes eines, inclús les que no són pròpiament d’alta tecnologia. Procter and Gamble, per exemple,  ha usat milions d’hores d’ordinador per a dissenyar les pastilles del detergent Tide  (i la forma de fabricar-les) que consisteixen en tres capes de detergent, líquid per a treure les taques i abrillantador,  tot rodejat d’un film que es dissol en la rentadora. Resultat: es fabrica una pastilla cada segon amb un taxa de defectes de menys d’una en mil milions.  Les petites empreses americanes no disposen d’ordinadors tan potents (això es coneix com High Performance Computing o HPC) i col·laboren amb les universitats com ho ha fet una empresa que fabrica bombes d’aigua, de més de 170 anys d’antiguitat.

 

El segon exemple seria la impressió digital en 3D que permet fer també prototips o petites sèries de nous productes. Exemple:  una mà prostètica de titani que s’ha muntat a partir de 46 peces impreses en 3D. En el futur el laboratori  americà que ho ha aconseguit, espera imprimir-la d’un sol cop.

 

El segon desenvolupament important que pot ajudar a que es mantinguin llocs de treball de fabricació a Occident és un nou tipus de robot.  La indústria americana de l’automòbil usa ja milers de robots per a muntar els cotxes, però aquests són només útils per a grans sèries,  ja que són costosos de re-programar pels petits lots de la infinitat de versions que avui desitgen els consumidors en molts dels productes de consum.  Els antics robots han d’estar separats dels humans perquè poden causar accidents. La nova generació de robots serà molt més flexible i podrà interactuar de forma segura amb els humans i repartir-se la feina de la forma més òptima possible. L’humà farà allò en el que superi al robot i el robot farà allò en el que sigui més eficient.  Aquests robots seran molt més fàcils de programar i es farà com s’instruiria a un humà mostrant-li com s’han de fer les coses.   En un recent experiment s’ha construït la carrosseria d’un 4 x4 militar, el Humvee,  a partir d’unes planxes, usant un equip d’un robot i un enginyer recent graduat i ho van fer en 10 hores a un cost de 1.150 dòlars. Un grup de control de dos especialistes ho van fer en 89 hores i van facturar 7.075 dòlars.   El que és curiós és que el cap del primer equip va ser el robot! Abans el robot s’havia instruït ell mateix com fer les soldadures, a base de fer proves i optimitzar les vint variables que cal ajustar per a fer una bona soldadura.

 

Baxter, robot  de nova generació de Rethink Robotics

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada