divendres, 21 de juny del 2013

El bor pot haver estat clau en l'aparició de la vida


En la temporada 2009/2010 es va trobar a l’Antàrtica un meteorit procedent de Mart que ara uns investigadors de la Universitat de Hawaii han vist que té una alta concentració de bor, l’element número 5 de la taula periòdica.  El bor està oxidat en forma de borats i en una concentració 10 vegades més alta que en cap altra meteorit analitzat fins avui.  Els borats poden haver tingut un paper important en el desenvolupament de la vida a la Terra,  ja que poden estabilitzar la ribosa, un component del RNA que alguns consideren un precursor del DNA i que pot haver estat una de les primeres molècules amb la capacitat d’emmagatzemar informació i passar-la a la següent generació.

 

A l’intentar sintetitzar RNA en el laboratori, sense ajut biològic, un dels passos més difícils és la formació de ribosa.  Sense els borats els productes químics que hi havien a la Terra en el moment de l’aparició de la vida no poden formar la ribosa.  En presència de borats la ribosa es produeix espontàniament i és estable.

 

A la Terra hi han sediments, argiles i dipòsits de borats , però, fins ara, no s’havien trobat en cossos extraterrestres. 

 

Les argiles d’aquest meteorit que contenen els borats semblen tenir uns 700 milions d’anys. Degut als moviments tectònics no tenim a la Terra argiles tan antigues.  Es molt possible que Mart i la Terra tinguessin en el passat més coses en comú que les que tenen avui en dia. Per tant, la presència de borats a Mart en el passat fa pensar que també podien haver estat presents en la Terra primitiva i contribuir a l’aparició de la vida.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada