diumenge, 9 de juny del 2013

Una nova manera de descobrir civilitzacions extraterrestres: el projecte Colossus


La cerca de civilitzacions extraterrestres s’ha realitzat fins ara per mitjà del programa SETI que intenta captar senyals de radio que no siguin d’una font natural.  Trobar evidència d’altres civilitzacions, o inclús entrar en contacte amb elles, seria, segurament, el descobriment més important de la història de la humanitat. Ara diversos astrònoms, físics, filàntrops, homes de negoci i constructors de telescopis han estat treballant durant dos anys per a captar la signatura infraroja d’una possible civilització  una mica més avançada que la nostra en un radi de 60 anys llum.

En aquest radi hi ha uns 600 estels dels quals coneixem la temperatura i la localització. Segons l’observatori espacial Kepler més de la meitat de les estrelles tenen almenys un planeta i també se sap que al voltant d’un terç de les estrelles similars al Sol tenen un planeta de la grandària de la Terra o més gran a la zona habitable.

L’estudi veu possibilitats de detectar una civilització avançada en els propers 5 a 10 anys desprès de la construcció del telescopi. La tecnologia per a construir-lo existeix i, per no encarir-lo massa, es limitaria el seu camp de visió a uns pocs segons d’arc i tindria menys miralls, això sí de la màxima dimensió possible. Apart de la cerca de civilitzacions extraterrestres (ETC) es podria usar per a estudiar quàsars, forats negres i superfícies estel·lars, però no per a observar galàxies, per exemple.

El telescopi hauria de tenir una resolució que permetés distingir un estel del seu planeta que poden estar a una distància angular de 50 a 800 mil·lèsimes de segons d’arc. Per a que us feu una idea del que això significa el disc de Plutó, que és força petit, es veu des de la Terra amb un arc de 100 mil·lèsimes de segon.  El telescopi estaria equipat amb un coronògraf que és un instrument que bloqueja la llum de l’estel i fa que un objecte proper que emet poca llum sigui visible. El telescopi permetria veure planetes que tinguin una lluminositat que sigui una centmilionèsima de la del seu estel.

La Terra produeix una energia de 15 bilions de watts, equivalent al 0,04 per cent de la que rep del Sol i la potència solar que usa la fotosíntesi és del 0,2% del total de llum que cau sobre el nostre planeta.  Es calcula que en els temps romans el consum d’energia era una mil·lèsima part de la que es avui. El consum d’energia augmenta cada any un 2,5% mentre que la població creix menys de la meitat. El contingut de la informació es dobla cada dos anys i les cultures, a l’avançar, fan créixer el contingut de la informació i l’energia per a manipular-la al final domina l’energia consumida. El telescopi que es projecta podria detectar civilitzacions que produïssin una energia equivalent a 1% de la que reben del seu estel. Al ritme actual aquest nivell seria assolit per la Terra en uns 130 anys. Per tant estem parlant de civilitzacions no gaire més avançades que la nostra.

A la Terra tenim una tendència a concentrar l’ús d’energia en grans ciutats i podem pensar que una civilització avançada faria el mateix.  Al rotar el planeta el telescopi captaria aquestes variacions de radiació infraroja. Es tractaria de combinar observacions a diferents longituds d’ona per a distingir les variacions degudes a causes naturals, com la geografia, de les causes artificials.



El telescopi Colossus tindria 77 m de diàmetre, més del doble del més gran actualment en projecte que tindrà 30 m

 
Les zones urbanes són les que emeten més llum i també més radiació infraroja

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada