dijous, 20 de juny del 2013

La recesió espanyola


En els darrers dies s’ha parlat de que pot ser haguem tocat fons en el segon trimestre del 2013 i de que pot ser començarem a créixer en el tercer trimestre. Ara bé, encara que això fos cert només voldria dir que la situació no es deteriora més, no que tornem a estar en el punt de partida quan vam començar a baixar, ni  en el ritme de creixement que teníem en el període anterior a la recessió.

En aquest gràfic, tret dels Comentarios de la Coyuntura  Económica d’IESE, es veu que el màxim del PIB real (descomptada la inflació) es va assolir el primer trimestre del 2008.  En comparació, en el primer trimestre del 2013 hem caigut 7 punts.  No obstant, en el segon gràfic veiem quin hauria d’haver estat el PIB recent si haguéssim continuat amb el ritme de creixement anual que portàvem des de l’anterior màxim en el primer trimestre del 1993 i que era del 3% anual. En aquesta hipòtesi la pèrdua seria de 23 punts i si sumem les pèrdues acumulades en aquests cinc anys ens en anem a 719.000 milions d’euros que és gairebé el 72% del PIB.


Ara bé, podem confiar amb les recents previsions dels caps polítics de l’Estat Espanyol?  No hi ha dubte de que l’economia espanyola ha tingut una extraordinària resposta en la ràpida correcció del dèficit corrent que era el més gran del món desenvolupat en termes relatius i el segon més gran en termes absoluts, desprès del dels E.U.A.  Tot apunta que aquest any tindrem superàvit per la bona marxa de les exportacions i les minvades importacions que fan que , fins i tot, el dèficit comercial pugui arribar aviat a zero.  No obstant, el deute exterior, sobretot privat i ara també el públic, són molt grans i la taxa d’atur esborronadora.  Però amb superàvit corrent comencem a poder disminuir els deutes en lloc d’incrementar-los.

 


En aquest nou gràfic (de la mateixa font), veiem l’evolució d’un indicador conegut amb el nom de FEDEA, que és un indicador sintètic, que integra altres indicadors com les dades de l’afillament a la Seguretat Social, índex de producció industrial, índex del comerç detallista, consum d’energia elèctrica, matriculació de turismes, el PIB i l’indicador del sentiment europeu  (www.fedea.es).  Com veiem, aquest indicador segueix amb molta precisió el PIB. Doncs bé, les darreres dades que el segon gràfic mostren a 17 de maig semblen indicar un final del túnel, ja que l’indicador suavitzat (en vermell) és pla.

Veurem si això es confirma en els propers mesos.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada