dilluns, 27 de gener del 2014

Les màquines moleculars de la vida


El caos és la força vital.  Peter M. Hoffmann

Un dels grans misteris que ens queda per desxifrar és “Què és la vida?”, la pregunta que Schrödinger va intentar respondre en el seu famós llibre que va inspirar a molts biòlegs, entre ells, en Watson i en Crick. La Nasa usa una definició suggerida per Carl Sagan: Es un sistema químic auto sostingut capaç d’evolució darwiniana. Heus aquí una altra definició que he llegit recentment: És un sistema proper a l’equilibri, molt controlat, obert, dissipatiu i complex. Estant fora de l’equilibri ens mantenim vius, però estant-hi prop ens fa ser eficients, ja que grans moviments impliquen molta fricció i per tant degradació de l’energia. El cos humà és molt eficient i consumeix tan poca energia com una bombeta de 120 watt.
Però, segons va dir l’eminent biòleg de Harvard Ernst Mayr, la vida no és una cosa, sinó un  procés.  El que es tracta, doncs, és d’estudiar aquest procés. En els darrers anys, els avenços tècnics en microscòpia ens han dotat de microscopis com l’AFM (Atomic Force Microscope, que no usa llum sinó el tacte) i el STM (Scanning Tunneling Microscope) que ens permeten veure els àtoms i les molècules en acció. El secret de la vida està en la nano escala, és a dir en l’escala de les milionèsimes de mm. Es aquí on les màquines moleculars de la vida es mouen i controlen els processos vitals.
                                    
                                                             En la nano escala coincideixen diverses energies.
 
 
La nano escala és molt important perquè és on coincideixen diverses energies:
La electrostàtica, la dels enllaços químics, les energies elàstiques i la energia del moviment tèrmic de les molècules a la temperatura del nostre cos. Aquesta confluència d’energies fa possible l’auto assemblatge de les molècules, la conversió d’energies i les màquines moleculars.
El reialme de la nano escala és molt diferent del món macroscòpic al que estem acostumats on regnen forces com la gravetat.
La nano escala és on la complexitat més enllà dels àtoms comença a emergir, on l’energia es pot convertir d’una forma a una altra i on el caos i la necessitat es troben. Més avall de la nano escala trobem el caos i més amunt la rigidesa. La vida sorgeix de la combinació del caos i la necessitat. El caos el proporciona el moviment tèrmic de les molècules i la necessitat les lleis de la física i de la química.
Quan els objectes es fan més petits la proporció de la superfície al volum s’incrementa i les magnituds que depenen del volum com la inèrcia, la massa i la gravetat perden importància i les forces superficials es fan més importants. Si juguéssim a beisbol amb una nano bola i un nano bat veuríem que seria molt difícil que la bola es desprengués del bat,  ja que el pes de la bola seria negligible i aquesta s’adheriria al bat.
La matèria és granular. Des del punt de vista macroscòpic podem pensar que és continua i podem usar mitjanes, però al baixar a l’escala dels nanòmetres no podem fer mitjanes i si mesurem, per exemple, la viscositat d’un líquid aquesta magnitud pot fer salts importants. Inclús la segona llei de la termodinàmica pot ser violada (és una llei estadística, recordem-ho) com va demostrar Jarzynski al final dels anys 90 amb un teorema que ha esta verificat experimentalment per Carlos Bustamante i Jan Liphardt de la universitat de Califòrnia a Berkeley. (Estrictament parlant la entropia no es pot definir a la nano escala).
La vida és com un joc. Un bon joc com els escacs combina necessitat (unes regles), el atzar (ha d’existir sorpresa) i suficient complexitat. Els jocs són models del que s’anomena “fenòmens emergents”, l’aparició d’efectes inesperats resultats de la interacció de moltes parts, les regles del joc, l’atzar, l’espai i el temps. La vida és un joc d’atzar que és juga en el tauler de l’espai i el temps d’acord amb regles físiques i matemàtiques.
Com sabeu la temperatura no és més que una mesura de la mitjana del moviment de les molècules. Aquest moviment a la nano escala és com una gran tempesta. A la temperatura ambient, per exemple, les molècules del aire es mouen a velocitats de jets supersònics. La diferència és que el moviment va en totes les direccions, no com un huracà a la nostra escala on els vents solen anar en direccions concretes.
Es diu que l’ADN és com el plànol dels éssers vius, però seria més correcte dir que és com una recepta de cuina. Quan fem un pastís seguim unes instruccions, però les molècules es combinen segons lleis físiques i químiques. Les molècules de la vida també “saben” com s’han de combinar. Ho fan seguint un principi molt universal, minimitzen l’energia lliure. L’energia lliure pels que vulgueu més detalls tècnics és l’energia total menys el producte de la temperatura per l’entropia : F= E-TS.  La segona llei de la termodinàmica també es pot enunciar així: A temperatura constant, un sistema tendeix a disminuir la seva energia lliure fins que, en l’equilibri, s’assoleix un mínim.
Un exemple de com les molècules actuen soles en funció de la necessitat, l’atzar i la entropia és la formació dels flocs de neu. Es un exemple de com es formen estructures complexes a partir de les lleis de la física. La nanotecnologia ara persegueix la mateixa finalitat. Dissenyar circuits o màquines que creixin elles soles.
Hi ha molècules que son hidrofíliques  (les atrau l’aigua) i altres són hidròfobes (rebutgen l’aigua). I hi ha també molècules anomenades amfifíliques que tenen dos extrems, un hidròfob i un hidrofílic. Quan en hi ha un nombre suficient tendeixen a cooperar formant unes estructures esfèriques que rodegen les gotes d’oli i separen l’aigua i l’oli. Es un exemple de cooperació entre molècules. (De fet la crisi financera del 2008 és un altre exemple de cooperació. Sempre hi ha una petita taxa de bancs amb problemes, però quan se supera un llindar crític, la interconnexió del sector bancari porta a una crisi sistèmica).
 
                             Molècules amfifíliques cooperen espontàniament formant estructures esfèriques
 
El plegament de les proteïnes fins assolir les formes òptimes per la seva funció és un exemple de com les lleis físiques, l’atzar i la informació, proveïda per l’evolució, col·laboren per a crear les complexitats de la vida. L’ADN proporciona la seqüència d’aminoàcids fruit d’una evolució al llarg de milions d’anys, però el plegament és el resultat de diverses forces físiques com forces electrostàtiques, forces hidrofòbiques  i energies de doblegament. L’atzar el proporciona la tempesta tèrmica, el moviment atzarós de les molècules en funció de la temperatura. Sense aquesta empenta la molècula es quedaria en una forma fixa i no trobaria l’adequada per la seva funció.  Tot i així, les molècules grans tardarien massa en trobar la seva forma i aleshores la vida ha inventat les molècules “acompanyants” que serveixen de motlles locals i prefiguren parts de la proteïna accelerant el procés.
Els enllaços químics de la vida no són tots gaire forts.  Si tots ho fossin no hi hauria ni moviments ni canvis. Si fossin massa febles, però, no hi hauria estabilitat. La vida fa cooperar a molts enllaços febles que li donen estabilitat, però cadascun  d’ells es pot canviar si cal fer retocs.  És el que passa amb els enllaços d’hidrogen de l‘ADN. La mitjana de durada d’un enllaç d’hidrogen a la temperatura ambient d’una habitació és d’una bilionèsima de segon, però la separació espontània de les dues espirals de l’ADN no es produeix perquè requeriria que molts enllaços es trenquessin simultàniament. Però quan cal llegir la informació de l’ADN, cal obrir la doble espiral i això es fa amb proteïnes especialitzades. Endemés, la estabilitat de l’ADN s’aconsegueix també amb els enzims reparadors.
A la nano escala es produeixen també forces anomenades entròpiques. Quan molècules grans estan separades unes de les altres creen zones d’exclusió que no poden ser penetrades per molècules més petites. Ara bé, si les molècules s’ajunten, les seves zones d’exclusió es combinen i deixen més espai per a les molècules petites. Això vol dir més microestats possibles i, per tant, increment d’entropia. Obtenim una força estranya, possible només a l’escala molecular, que s’anomena força entròpica, resultat no d’una disminució d’energia, sinó d’un increment d’entropia.
La cooperació, les forces entròpiques i la tempesta tèrmica amb el fet de que a la nano escala diferents energies són convertibles fan que les màquines moleculars siguin autònomes. Com exemple,  si posem miosina fora d’una cèl·lula i li donem energia en la forma de molècules d’ATP, semblarà que és viva. (ATP , o adenosina trifosfat, és el fuel per excel·lència de les cèl·lules. Extrauen energia trencant un grup de fosfat i el converteixen en ADP, o adenosina difosfat).  El deixar anar un grup de fosfats produeix una gran energia vibracional que és com si es produís un escalfament local de 3800 Cº. Aquest escalfament fa possible també trencar barreres d’activació (d’això en parlem més avall) de reaccions químiques. A continuació, l’ADP va a l’estació de recàrrega de la cèl·lula que és el  mitocondri. La clau de tot és la nano escala. Si hi ha vida fora de la Terra segurament els seus mecanismes essencials es produiran a la nano escala.
                                                                               Molècula d’adenosina trifosfat
Un típic motor molecular usa de 100 a 1.000 molècules d’ATP per segon i això significa fer un treball d’uns 10 exponent (-16) joule per segon. Aquestes màquines són molt eficients, ja que la seva densitat de potència (potència que es genera en un volum) és mil vegades superior a del motor d’un cotxe.  Cada màquina molecular sofreix una col·lisió amb una molècula d’aigua ràpida aproximadament cada 10 exponent (-13) segons i això li comunica una energia de mitjana igual a 4,3 per 10 exponent (-21) joule. Per tant, la energia per segon de la tempesta tèrmica és 100 milions de vegades més gran que la energia que produeix cada segon la màquina. Això seria com si un cotxe en moviment hagués d’afrontar un huracà que generés vents de 110.000 km/h.  Com ja hem dit més amunt,  la diferència amb l’huracà és que aquí les col·lisions són a l’atzar, venen de totes les direccions.
Però com es poden,  aleshores,  moure les màquines moleculars si estan subjectes a aquesta tempesta tèrmica? Un bon  lloc per a trobar moviment és en les reaccions químiques. Per establir noves unions químiques les molècules han de canviar de forma. Aquests canvis disminueixen l’energia lliure que ja hem dit que és un dels principis més universals de la física.  Ara bé en les reaccions químiques hi ha una fase de transició en la que les molècules ja no tenen la forma original, però encara no tenen la definitiva. Per aquesta fase es requereix una energia d’activació que prové normalment de la tempesta tèrmica. Ara bé l’energia d’activació és sovint tan gran, que les reaccions es farien a un ritme glacial si no fos per la intervenció d’enzims que fan abaixar l’energia d’activació.
 
L’acció d’un enzim és disminuir l’energia d’activació. Poden  accelerar una reacció un bilió de vegades.
I com computen els enzims?  Quan actuen i quan no?  Si els enzims tinguessin total llibertat d’actuació les cèl·lules no podrien sobreviure gaire temps. Els enzims són molècules meravelloses,  però les cèl·lules han de fer decisions. Els ordinadors fan decisions amb instruccions del tipus : “SI passa això ALESHORES fes allò altre, en cas contrari...”. Aquest misteri va ser resolt per Jean Pierre Changeux, un alumne de Monod en els anys 60.
 
Jean Pierre Changeux, també autor d’un llibre de converses amb el medalla Fields Alain Connes
Estudiant l’enzim L treonina deaminasa va veure que l’activitat de l’enzim era inhibida en presència de la isoleucina. Changeux va descobrir que l’enzim tenia dues “butxaques” d’enllaç, un per la treonina i un altre per la isoleucina. La isoleucina no competia amb les substàncies de la reacció,  que era el que es creia fins aquell moment, sinó que al acoblar-se en l’altra “butxaca”, provocava un canvi deformant l’enzim impedint la reacció que regulava l’enzim. Era com si tinguessin la instrucció: “SI la isoleucina està present ALESHORES no processis la treonina.
Aquest mecanisme es pot complicar. Imagineu que un enzim produeix un producte que serveix com a molècula de control del propi enzim. Això faria que un producte regulés la seva pròpia producció.
Aquest tipus d’enzims que canvien de forma ens porten a entendre el moviment de les molècules de la vida. Un canvi important en la forma d’un enzim quan enllaça amb la seva molècula de control pot ser vist com un moviment, especialment quan l’enzim està sobre una via molecular com són fibres o filaments fets per llargues cadenes de proteïnes.
La cèl·lula és com una ciutat. Hi ha una biblioteca que és el nucli, les centrals d’energia (els mitocondris), les carreteres (microtúbuls i filaments d’actina), el camions (kinesina i dineïna), abocadors de deixalles (lisosomes), murs de la ciutat (membrana) i correus (aparell de Golgi). Totes aquestes funcions les realitzen màquines moleculars. La majoria de les tasques més bàsiques les realitzen tres tipus de màquines moleculars que tenen diverses variants: les kinesines, les miosines i les dineïnes, però no entrarem en més detall per a no allargar-nos. Només cal dir que Toshio Ando amb un microscopi AFM especial ha aconseguit filmar cada 25 milisegons el moviment de la miosina al llarg dels filaments d’actina. Es pot dir que aquesta molècula està viva? No en el sentit estricte del terme, però és fàcil entendre com el moviment de moltes de molècules com aquesta, interactuant d’una forma controlada donen lloc al procés que anomenen “vida”.  Takeshi Sakamoto també ha aconseguit filmar el moviment d’un tipus de miosina anomenada miosina V i fer-ho en el moment que agafa una molècula d’ATP.  Finalment, Hiroyuki Noji de l’Institut de Tecnologia de Tokio va mesurar l’eficiència d’un enzim,  ATP sintasa, que al subministrar-li ATP funciona al revés trencant l’ATP, convertint-lo en ADP i usant l’energia de la hidròlisi en una rotació dels filament d’actina a quatre rotacions per segon i amb una eficiència de conversió d’energia d’ATP en rotació sorprenentment alta: més del 88%!  Estem basats en nano màquines i només les nano màquines poden ser tan eficients, per això el cos humà amb totes les seves capacitats usa només l’energia d’una bombeta de 120 watt.
Conclusions
Amb aquest bloc llarg i farragós he pretès posar-vos una mica al dia del fascinant món de les màquines moleculars. Es va tardar milers de milions d’anys en convertir els primers enzims primitius en la sofisticada maquinaria cel·lular actual. Els éssers multicel·lulars només van ser possibles quan es va arribar a un cert nivell de sofisticació i eficiència. A nivell fonamental tots els animals i plantes multicel·lulars són iguals. A l’escala nano hi ha molt poca diferència entre un bolet i un ésser humà. El misteri real de la vida està al nivell de  la nano escala. Aquí és on el treball fonamental de l’evolució es va fer. La evolució no és només atzar, es el resultat de processos a l’atzar (les mutacions, i el seu principal contribuïdor és la tempesta tèrmica) i processos necessaris: la selecció. Es el resultat d’un equilibri entre atzar i necessitat. Es podria dir que tota la natura és el resultat d’aquest equilibri: les contingències com la del meteorit que va fer desaparèixer els dinosaures i les lleis físiques.  L’atzar i la necessitat juntes són creació. El que es crea pot ser no predictible (només penseu que hagués estat de l’home si els dinosaures no haguessin estat aniquilats), però la creació és inevitable.  La biofísica i la nanociència expliquen com la vida és un procés producte de molècules que no són vives. La nanociència ens explica com les molècules generen moviment direccional i com el caos es converteix en ordre. Els nostres àtoms es renoven cada set anys, però continuem tenint la mateixa identitat. Som un procés complex, un programa que corre en un hardware mecanoquímic.  Un programa massivament paral·lel, descentralitzat, autoadaptatiu i controlat quasi exclusivament (excepte pels impulsos nerviosos en part) per intercanvies de matèria, un programa evolucionat al llarg de milers de milions d’anys.
Encara que el reduccionisme ha estat el mètode més empleat per la ciència i entendre les parts d’un sistema complex és essencial, en aquests sistemes les interaccions entre les parts creen nous fenòmens i propietats emergents que són independents conceptualment de les parts, encara que materialment estan basats en les parts. Això s’anomena holisme. Si hi ha vida a l’univers estarà basada en les màquines moleculars i considerant que la matèria té una tendència a formar estructures cada vegada més complexes, semblaria que la vida és inevitable.
Finalment, de la mateixa manera que la tempesta tèrmica molecular és el motor de les mutacions i de la creativitat de la vida, no serà també el motor de les noves idees que es produeixen en el cervell? Aquests pensaments provocats per l’atzar podrien crear noves connexions entre experiències aparentment no connectades i ser la inspiració que ens porta a pensar com diuen els americans “outside the box”.
Nota: Bloc basat en el llibre “ Life’s Ratchet, How Molecular Machines Extract Order from Chaos” de Peter M. Hoffmann
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada