divendres, 7 de març del 2014

El forat negre en el centre de la galàxia a punt de devorar un gran núvol


En un punt anomenat Sagitari A* de la nostra galàxia hi ha un monstruós forat negre amb una massa equivalent a 4,3 milions de sols, encara que no és excepcional. La galàxia veïna, Andròmeda, en té un amb una massa equivalent a 100 milions de sols i es creu que altres galàxies llunyanes en tenen de tan grans que poden arribar a l’equivalent a 10.000 milions de sols.  

Un forat negre no es pot veure perquè es tan massiu que ni la llum, amb la velocitat de 300.000 km/s,  es pot escapar de la seva força atractiva.  De fet en una òrbita veïna la llum es corba tant que mirant cap endavant ens veuríem el clatell. Però sí podem observar els moviments dels astres o altres objectes al seu voltant.  Sagitari A* està a uns 26.000 anys-llum de la Terra i està atraient un núvol de gas, anomenat G2, a una velocitat de 3.000 km/s. En aproximadament un any, el núvol passarà allò que s’anomena “horitzó d’esdeveniments” que és com una cortina,  passada la qual, ja no veiem res perquè els objectes que el traspassen ja no poden tornar enrere. En aquell moment, la major part de radiotelescopis enfocaran Sagitari A* formant un gran radiotelescopi de la grandària de la Terra amb l’objectiu d’observar aquest acte singular i veure’n les conseqüències.  De fet, tenint en compte que som a 26.000 anys-llum de Sagitari A*, ell que observarem d’aquí un any es va produir fa 26.000 anys.

La gravetat dels forats negres deforma l’espai-temps.  Si arribéssim a l’horitzó d’esdeveniments, situat a 13 milions de km del  centre del forat negre Sagitari A* amb un coet, per cada minut que passéssim allí passarien 1.000 anys a la Terra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada