diumenge, 13 d’abril del 2014

El Big Bang a la llum de la possible detecció d’ones gravitatòries


En un recent article en el New York Times el físic Max Tegmark explica la seva visió de l’univers primitiu a la llum del recent descobriment dels possibles efectes d’ones gravitatòries primordials en la radiació de fons de l’univers, aparentment causades per la inflació.
En una analogia brillant compara el creixement exponencial causat per la inflació amb el de l’embrió humà que doble els nombre de cèl·lules a un ritme aproximadament diari durant una etapa de desenvolupament. Si aquest desenvolupament desenfrenat seguís durant els nou mesos de gestació, al final d’aquesta l’embrió tindria una massa superior a la de l’univers observable! I això és el que va passar en l’univers si es confirmen els resultats de l’experiment en el Pol Sud que donen credibilitat a la teoria de la inflació còsmica.
Pel que sembla en els orígens de l’univers una massa equivalent a menys d’una poma d’una grandària inferior a una milmilionèsima d’un protó dobla la seva massa cada centèsima de bilionèsima de bilionèsima de bilionèsima de segon degut a una inestabilitat en la teoria de la relativitat general d’Einstein.  Aquesta inflació superlumínica es frena quan l’univers té el volum d’un pomelo i continua a un ritme més moderat, formant quarks, nuclis, àtoms, estels, planetes, més tard es torna a accelerar i ens porta a l’univers actual,  amb nosaltres com espectadors meravellats, univers del qual observem una petita part amb un radi de 46.600 milions d’anys llum. (Encara que aquesta història sembli contradir el principi sagrat de conservació de l’energia no la contradiu gràcies a que l’energia gravitatòria és negativa).
Si aquest descobriment es confirma, teories alternatives de com es va formar l’univers tals com la teoria cíclica i versions més complicades de la teoria inflacionària quedaran descartades, és a dir es farà una neteja “primaveral” (spring cleaning), com diu Tegmark.
La nostra visió del Big Bang també canviarà. És incorrecte dir que la inflació va començar poc desprès del Big Bang, perquè va succeir abans, de fet, el va crear. No és adequat dir que el Hot Big Bang va ser l’origen del temps perquè no sabem si el temps realment va tenir un principi i perquè els començaments de la inflació ni van ser extraordinàriament calents ni grans ni van ser una explosió.
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada