dimecres, 23 d’abril del 2014

Estem sols al nostre univers observable o almenys a la nostra galàxia?



Frank Drake
En la incerta resposta a aquesta pregunta trobem opinions totalment oposades.  Frank Drake, el pare de la famosa equació (més aviat una fórmula) per a estimar el nombre de civilitzacions avançades a la Via Làctia va calcular unes 10.000 i Carl Sagan, el famós autor de la sèrie televisiva Cosmos, més optimista, va estimar-ne un milió.  El premi Nobel francès, Jacques  Monod , en canvi, creia que estàvem sols en l’univers.
El nombre de civilitzacions a la nostra galàxia amb les que ens podríem comunicar per ràdio és, segons Drake, el resultat de multiplicar el ritme de formació d’estels, la fracció d’aquests estels que tenen planetes,  el nombre mitjà de planetes d’aquests estels que tenen les condicions per a que existeixi la vida, la fracció d’aquests planetes que desenvolupen vida en un moment determinat, la fracció d’aquests darrers planetes que finalment desenvolupen vida intel·ligent, la fracció d’aquestes civilitzacions que desenvolupen tecnologia avançada de comunicació i, finalment, el temps en que aquestes civilitzacions fan senyals per a ser detectades.
El primer factor es pot estimar amb força certesa, del segon i el tercer en poden tenir una estimació força optimista si extrapolem els recents resultats en la recerca d’exoplanetes.  Avui es creu que podrien haver uns 40.000 milions de planetes de grandària similar a la Terra capaços de ser un hàbitat per la vida. A partir d’aquí entrem en arenes més pantanoses. Com que no sabem com es va originar la vida a la Terra i no hem trobat vida a cap altre astre del sistema solar, no sabem quant probable pot ser la vida. Per això l’exploració de Mart, on podria haver o haver existit vida microscòpica, o recent evidències d’aigua en llunes com Europa o Encèlad esdevenen importants com a possibles verificacions de que la vida no és única. També seria important trobar un segon origen de vida a la Terra, no basada en el codi universal de l’ADN.
Avui dia, molts científics creuen que l’aparició de la vida, al seu nivell microscòpic, no pot tardar massa en aquells planetes on es donin les condicions, essencialment on hi hagin temperatures que permetin l’aigua en estat líquid.  L’abundància d’aigua en cometes, per exemple, la existència de molècules orgàniques en meteorits i en l’espai i la forma fàcil com es van aconseguir aminoàcids en el famós experiment de Miller i Urey fan a alguns optimistes.
Un altre tema,  molt més controvertit,  és l’aparició de vida intel·ligent.  De totes formes, aquí mateix tenim formes de vida força intel·ligents. Els dofins, per exemple, tenen cervells més grans que els dels humans, amb una densitat similar de neurones i una més rica varietat d’estructura cortical. Tenen un sistema sofisticat de comunicació, planifiquen, mostren empatia i tenen  autoreflexió.  Malauradament viuen en l’aigua i no tenen mans per a fabricar eines.  Hi ha qui opina, però, que l’home no hauria aparegut si un asteroide no hagués eliminat els dinosaures fa 65 milions d’anys.
Però, potser l’argument més definitiu en contra dels optimistes, és el que s’anomena paradoxa de Fermi.  Si les civilitzacions fossin tan abundants, nosaltres no seríem la primera, ja que el Sol no és, ni molt menys, una de les estrelles més antigues de la galàxia. Es calcula que una civilització avançada podria expandir-se ella o les seves màquines intel·ligents per a tota la galàxia en unes desenes o centenars de milions d’anys, la qual cosa a escala còsmica no és un període molt llarg de temps. Aleshores, com es que no són aquí?
Hi ha dues respostes i una d’elles té a veure amb el darrer factor de l’equació de Drake: la duració de les civilitzacions intel·ligents. Hem vist com, per exemple, la crisi de Cuba ens va portar a una possible i devastadora guerra nuclear i ja hem explorat en altres blocs altres perills com els impactes d’asteroides, les tempestes solars, les explosions de supernoves properes amb els perillosos raigs gamma que generen, els supervolcans, les pandèmies, el canvi climàtic, l’emergència d’intel·ligència artificial competidora, etc... Podria ser que tota civilització sigui de curta durada per causes pròpies o alienes?
L’altra resposta és que pot ser les civilitzacions no tenen interès en expandir-se. Això, pot ser cert per algunes, però no ho hauria de ser per a totes, especialment per les que siguin superades per intel·ligències artificials, les quals pot ser seran encara més ambicioses que la raça humana. Endemés, raonant que algunes poden tenir ànsies colonitzadores, aquelles que no ho siguin pot ser decidirien que és millor avançar-se.
En conclusió, la resposta a la pregunta del títol no es pot donar, però és segur que en els propers anys avançarem moltíssim en l’aclariment dels factors desconeguts de l’equació de Drake. Ell porta ja més de 50 anys dirigint el projecte SETI (Search for Extra Terrestrial Intelligence), si bé en els darrers anys els fons per aquesta investigació s’han vist reduïts degut a que fins ara no s’han obtingut  resultats.
 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada