dissabte, 12 d’abril del 2014

Possible detecció indirecta de matèria fosca


L’existència de matèria fosca va ser conjecturada ja en els anys 30 del segle XX per Jan Oort i Fritz Zwicky per explicar les velocitats orbitals dels estels a la Via Làctia i els moviments de les galàxies en els cúmuls.  D’això ja en hem parlat en alguna altra píndola. La matèria fosca també explicaria la rapidesa amb la que es van formar les primeres galàxies i algunes lents gravitacionals, entre altres. Segons les dades del satèl·lit Planck la matèria fosca constitueix aproximadament el 85% de la matèria de l’univers i un 26,8% de la matèria-energia.
De totes maneres, la seva existència no està plenament confirmada, ja que alguns cosmòlegs han proposat teories de la gravitació modificades que també explicarien alguns dels fenòmens esmentats.
Hi ha diversos intents de identificar la partícula que podria constituir la matèria fosca tan al LHC, el col·lisionador de hadrons a Suïssa, com en diferents experiments en túnels com el de Canfranc o el Gran Sasso a Itàlia o en mines profundes aïllades d’altres interaccions on s’espera trobar el cas improbable d’un xoc entre una partícula de matèria fosca i una de matèria bariònica, és a dir la matèria ordinària com els protons o neutrons.

En aquest gràfic es veuen les velocitats estel·lars depenent de la distància al centre en una galàxia espiral típica. La corba de punts és la velocitat esperada si no existís matèria fosca: les velocitats decreixen amb la distància com passa en el sistema solar i els planetes. Les velocitats observades, en vermell, que mostren que els estels donen voltes con un CD, no seguint les lleis de Kepler, ens porten a la hipòtesi de la existència de matèria fosca.
Ara podria haver-hi una prova indirecta en els resultats d’observacions del satèl·lit Fermi que detecta raigs gamma.
 
Un excés de raigs gamma provinent del centre de la Via Làctia (en vermell la més alta concentració) podria explicar-se per una auto-aniquilació de partícules de matèria fosca.
Les partícules de matèria fosca són, d’acord amb la teoria,  les seves pròpies antipartícules i quan xoquessin entre elles es destruirien mútuament, donant lloc a partícules de matèria ordinària que produirien fotons d’altíssima freqüència, és a dir, raigs gamma, mil milions més energètics que la llum ordinària. El senyal que es detecta és molt simètric en una regió d’uns 5.000 anys llum de radi. La massa calculada de les partícules de matèria fosca estaria entre 30 i 35 Gev i això és sorprenent perquè estaria plenament en la gamma d’energies (recordeu que massa i energia són equivalents des de Einstein) que es poden obtenir en els acceleradors de partícules actuals.
Aquests resultats, incloent la no detecció  en el LHC, podrien suggerir no solament l’existència de noves partícules de matèria fosca sinó també l’existència d’una nova força, ja que la interacció amb la matèria ordinària no seria per mitjà del bosó de Higgs o del bosó Z, com s’hauria esperat sinó per mitjà d’ un nou bosó, és a dir una nova força.
De totes maneres, una explicació alternativa a l’excés de raigs gamma, seria l’existència de púlsars amb altíssimes rotacions, mil per segon. Però hi ha algunes coses que no quadrarien amb aquest escenari. Primer els púlsars que tenen aquestes velocitats de rotació produeixen més raigs gamma de baixa energia (per sota d’un Gev) dels observats i Fermi no ha detectat prous púlsars per que produeixin els efectes observats. Es podria tractar d’un nou tipus de púlsar i, com afirma un dels científics que ha comentat el resultat, és més fàcil creure en un  nou tipus de púlsar que en un nou tipus de matèria.
Una prova més definitiva seria observar el mateix efecte en el centre de les galàxies nanes satèl·lits de la Via Làctia. Això podria passar en els propers anys amb observatoris més precisos que es posaran en òrbita en el futur.
 
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada