dimecres, 9 d’abril del 2014

Ressuscitant espècies extingides


L'herc
El colom migratori

El colom migratori era una au extremadament exitosa. Quan els immigrants europeus van arribar al que ara són els Estats Units, es calcula que hi havia en el seu territori entre tres mil i cinc mil milions de coloms migratoris, però el u de setembre del 1914 va morir el darrer colom migratori del qual es té notícia. Les principals causes de la seva desaparició van ser la pèrdua del seu hàbitat i la caça massiva i mecanitzada a la que van ser sotmesos com a font de menjar barat pels esclaus.

Ara s’està estudiant ressuscitar la espècie partint de l’ADN d’exemplars que es guarden en museus.  Es tractaria de seqüenciar l’ADN del colom migratori i el d’una altra espècie semblant (Patagioenas fasciata) i editar l’ADN d’una cèl·lula germinal d’aquesta espècie per igualar-lo al del colom migratori. A continuació implantar aquesta cèl·lula en l’ou d’un altre colom ordinari i esperar que aquesta cèl·lula germinal (1) emigri a les gònades del pollet. Deixaran que el pollet creixi, exteriorment serà un de la espècie auxiliar, però interiorment portarà esperma de colom migratori si  és un mascle o ous de colom migratori si és una femella  i quan en tinguem dos dels dos sexes podrem crear un colom migratori. Les estimacions és que això podria ser factible abans del 2025.

Seqüenciar els dos ADN és possible, però com que les dues espècies van divergir fa uns 30 milions d’anys els seus ADNs poden diferir en més d’un milió de llocs.  Els científics hauran d’esbrinar quines variacions són físicament significatives i fer els corresponents canvis. No és impossible, però sí comportarà molta feina. S’usarà una nova tècnica inventada per George Church anomenada MAGE i que es coneix com la màquina de l’evolució perquè permet fer l’equivalent de milions d’anys de mutacions naturals en minuts.

Una altra cosa que no s’ha fet encara és extraure cèl·lules germinals  d’embrions de coloms, encara que sí s’ha fet de pollastres. Una alternativa seria extraure cèl·lules mare i estimular-les per a que es converteixin en cèl·lules germinals, encara que això no s’ha fet fins ara en ocells.

En qualsevol cas, el dia que això s’arribi a fer no serà la primera vegada que s’ha ressuscitat una espècie extingida. Això es va fer a l’Estat Espanyol i es va donar a conèixer en un article publicat al gener del 2009 amb el desaparegut  herc (Capra pyrenaica pirenaica). Clar que en aquell cas es partia de cèl·lules de l’espècie original preservades en nitrogen líquid.

Ja en el 1913 l’herc estava quasi extingit i només quedaven uns quants exemplars en el parc nacional d’Ordesa.  Els hercs havien estat caçats per la grandària de la seva cornamenta.  Es va intentar la hibridació amb la cabra hispànica, però no va tenir èxit. Finalment,  el dia 5 de gener  del 2000 es va trobar el cadàver del darrer herc. Abans, però, en el 1999 s’havien recollit cèl·lules de la pell (és a dir cèl·lules somàtiques, amb tots els cromosomes) que van ser conreades i preservades en nitrogen líquid.

Aleshores es va intentar la clonació obtenint embrions amb òvuls de cabres domèstiques que van ser implantats en cabres hispàniques o híbrids de cabra salvatge ibèrica i cabra domèstica obtenint set gestacions, una de les quals va donar lloc a un cabrit que va néixer viu, per cesària, però que va morir al cap de set minuts per problemes respiratoris. El cabrit era genèticament idèntic a un herc.  L’article on es descrivia aquest experiment va ser un dels més citats aquell any i va demostrar que les cèl·lules congelades podien revifar-se i que les tècniques empleades per a la clonació es podien fer servir per a ressuscitar l’espècie.

En el 2013 els científics de la Universitat de Newscastle també han pogut reconstruir una espècie de granota extingida.

Els propers passos poden ser el mamut i el colom migratori, encara que en el cas del mamut segurament no serà possible recuperar tot l’ADN i pot ser només obtindrem un elefant pelut capaç de viure a Sibèria.


(1)Les cèl·lules germinals són les que donen origen als òvuls i els espermatozoides

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada