dimarts, 26 de maig del 2015

El telescopi, un invent català?


La invenció del telescopi s’atribueix a Hans Lippershey, nascut a Alemanya i que es va establir a Middelburg, la capital de la província de Zeeland a Holanda.  Ell va obtenir una patent de la seva invenció en l’any 1608. Galileu es va basar en aquest telescopi per construir un de propi amb el que va observar els quatre satèl·lits més importants de Júpiter que donaven voltes entorn el planeta, la qual cosa va demostrar que no tots els astres  giraven al voltant de la Terra com es pensava llavors.
Un deixeble de Galileu, Girolamo Sirtori de Milà, va anar a Girona entre el 1609 i el 1611 amb l’objectiu de vendre un telescopi com el de Galileu i es va trobar amb un ancià, anomenat Joan Roget, d’origen francès, però establert des de feia anys a Girona el qual li va mostrar en un obrador tancat amb clau, ple de pols i rovellat, el seu invent, fet anys abans,  d’un aparell semblant. En el 1618 va publicar un llibre "Telescopium: sive ars perficiendi novum illud Galilaei visorium instrumentum ad sydera in tres partes divisa", on explica, per primera vegada, de forma detallada com construir un telescopi basat, segons entenc, en la informació que va obtenir de Joan Roget.
Pel que sembla aquesta informació ja figurava a l’Enciclopèdia Espasa de l’any 1929. Més tard, en el 1959, un optometrista anomenat Josep Maria Simón de Guilleuma va afirmar que havia descobert proves que assenyalaven a Joan Roget com inventor del telescopi. Més endavant, l’historiador britànic Nick Pelling, en un article publicat l’octubre del 2008 a la revista History Today, va considerar plausible que Lippershey i altres inventors holandesos haguessin tingut alguna connexió amb Roget abans de la patent del 1608.
Joan Roget

Us adjunto un youtube (enviat per Antonio Barriendos) on trobareu explicada aquesta història a partir del minut 1h 3min. Abans també hi trobareu que a Catalunya hi havia, en aquelles dates,  un gran domini de la fabricació de vidre i també trobareu un altre invent català per la mesura del temps i que era vital per a calcular la longitud en la navegació, abans de que s’inventessin els rellotges mecànics. (La latitud es pot calcular mirant la posició de les estrelles, però no la longitud).

Nota: La font d’aquest bloc és un parell de comunicacions del meu amic Antonio Barriendos i alguns articles trobats a internet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada