diumenge, 3 de maig del 2015

Avenços i perills de les màquines intel·ligents


Darrerament algunes personalitats de la indústria tecnològica i alguns científics han expressat preocupació pel perill que poden representar en el futur les màquines intel·ligents, cosa que ja havíem comentar en un anterior bloc. Stephen Hawking, Bill Gates, Sam Altman i Elon Musk són algunes d’aquestes personalitats. Aquest últim va quedar molt impressionat per la lectura del llibre del professor d’Oxford Nick Bostrom titolat Superintelligence. Paths, Dangers, Strategies.




Jeff Hawkins, però, ha posat una nota de moderació en aquest debat.  Hawkins defineix intel·ligència com allò que fa el neocòrtex i diu que consciència és simplement el que sents al disposar d’un neocòrtex.

Segons ell, les principals pors dels que temem la IA provenen de la confusió entre intel·ligència, consciència i autoreproducció. Diu que, contràriament al que va afirmar Descartes, l’ésser no es deriva del pensar sinó que els dos poden coincidir, Penso, Existeixo, però sense relació causal. Endemés, intel·ligència i emocions, desitjos i passions no van necessàriament juntes.  El cervell es pot pensar dividit en dues parts. Un és el neocòrtex, seu de la intel·ligència, i  la segona, la resta. Les altres parts són més antigues en l’evolució i són responsables dels instints, les emocions i passions com l’odi, el desig sexual, la cobdícia, etc.  El neocòrtex és extremament flexible i capaç d’aprendre diverses llengües, matemàtiques, música, com dissenyar edificis o ordinadors, etc.  Aquesta flexibilitat prové del fet descobert en el 1978 pel neurofisiòleg Vernon Mountcastle de que el neocòrtex usa el mateix mètode d’aprenentatge per tot el que fa.  Hawkins insisteix que l’essència de la intel·ligència és la capacitat per l’aprenentatge. 

Hawkins diu que les màquines intel·ligents estaran basades en models del neocòrtex, no de la resta del cervell. El que volem de les màquines és la seva capacitat per l’aprenentatge, no la seva capacitat per a sobreviure i reproduir-se en el medi ambient. Per tant, no caldrà que tinguin sentiments ni valors ni desitjos.  Es un problema obert que això sigui possible o que ho haguéssim de permetre. També la capacitat d’autoreproducció és un problema diferent del de la intel·ligència.  Evidentment, si un organisme artificial i intel·ligent fos capaç de reproduir-se en el medi ambient, això seria que seria un risc. Afortunadament estem lluny de ser capaços de construir una entitat artificial (no basada en l’ ADN/ARN) que tingui aquesta capacitat.  Com sempre, el perill està més en els homes que desenvolupin aquests tipus d’artefactes més que en els artefactes ells mateixos. Segurament si l’avió de Germanwings hagués tingut un pilot artificial intel·ligent, l’accident s’hagués pogut evitar.

Per altra banda, encara que tinguem màquines superintel·ligents, tampoc això produirà un creixement exponencial del coneixement. La intel·ligència és el resultat d’aprendre i per aprendre hem d’observar.  Si una màquina superintel·ligent ha de progressar sobre el coneixement de les partícules elementals caldrà construir un accelerador de partícules més gran que el de Ginebra i si vol observar l’espai profund li caldrà un nou telescopi espacial i això no s’improvisa.  En totes les ciència naturals (no en els matemàtiques) això és un factor limitador.

Hawkins conclou que la tecnologia actual conduirà a màquines intel·ligents que ens ajudaran a analitzar els milions de dades que tindrem a la nostra disposició molt més ràpidament que el cervell humà i trobaran patrons útils en aquestes dades, podran explorar altres planetes o el genoma humà per a resoldre els problemes que plantegen certes malalties, descarregaran als humans de tasques tedioses, però som lluny de poder crear màquines que plantegin les amenaces que alguns líders tecnològics o científics entreveuen. El que hem de vigilar, com sempre, és l’ús que en facin certes persones malignes.
 
Nota: Una de les fonts d’aquest bloc és la newsletter de Numenta del 29.4.2015.  Numenta és una empresa fundada per Jeff Hawkins amb l’objectiu de construir màquines intel·ligents que imitin el funcionament del cervell humà.  IBM ha constituït un grup de 100 persones que estudien els algoritmes proposats per Numenta per tal de construir hardware que pugui suportar el paral·lelisme massiu que pugui fer una realitat el model que proposa Hawkins de com funciona el cervell. Numenta ja comercialitza certs productes com, per exemple, Grok, un software que detecta anomalies en servidors i en aplicacions i descobreix patrons en sèries temporals de dades i que es pot instal·lar des dels serveis de núvol d’Amazon (AWS). Jeff Hawkins va crear el PalmPilot  una mena d’assistent personal similar al que anomenem avui tableta i que podia reconèixer l’escriptura manual.  Va desenvolupar també un dels primers smartphones, el Treo. Es autor del llibre On Intelligence que vaig comentar fa temps en una newsletter. Un altre article interessant és el d’Anthony Wing Kosner, What Reallys Scares Tech Leaders About Artificial Intelligence a Forbes 20.4.2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada