divendres, 26 de juliol del 2013

La inducció de records


Recentment científics del Riken-MIT Center for Neural Circuit Genetics dirigits pel premi Nobel Susumu Tonegawa han induït una memòria falsa en uns ratolins. Primer van posar el ratolins en un determinat ambient i van deixar que es familiaritzessin amb ell. Aleshores van identificar, usant una tècnica anomenada optoelectrònica, les cèl·lules del cervell dels ratolins on es formava aquesta memòria i les van etiquetar químicament. Un dia més tard van traslladar el ratolins a un altre ambient on els van produir un xoc elèctric. Al mateix temps van estimular les cèl·lules etiquetades que corresponien a la memòria del primer ambient. El tercer dia van tornar a posar els ratolins en el primer ambient i això els va produir un gran terror indicant que recordaven que havien rebut el xoc en el primer ambient, cosa que mai va succeir.

Com que el cervell dels mamífers és molt semblant en quant als mecanismes bàsics de formació de memòries que es formen en el hipocamp, això ens indica que es podria fer un experiment similar amb humans, encara que ja sabem que no és difícil tenir falsos records, però aquest experiment n’és una prova explícita a nivell cel·lular.  La pregunta és: per què la evolució ha facilitat que tinguéssim falses memòries? Tonegawa creu que, pot ser, té a veure amb la creativitat humana que fa possible combinar esdeveniments reals i imaginaris en gran detall. Aquesta rica experiència interna fa possible la ciència i l’art i sense ella no hi hauria civilització. Seria el preu a pagar pels falsos records. 

Això té, naturalment, conseqüències en processos judicials.  Per cert, els resultats  de les proves de l’ADN també s’han de prendre amb prudència.  No fa gaire, als E.U.A. es va identificar ADN d’una persona en les ungles de la víctima d’un assassinat. La policia va detenir al sospitós que tenia, per sort una coartada molt forta, ja que en el dia de l’assassinat havia estat ingressat en un hospital.  Malgrat aquesta coartada va estar detingut durant set mesos fins que la policia va trobar una explicació versemblant. Els infermers que el van recollir de casa eren els mateixos que van acudir a casa de la víctima i havien, insospitadament, contaminant l’escena del crim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada