dissabte, 20 de juliol del 2013

L'hotel de Hilbert i els diversos infinits


L’infinit ens permet fer coses que semblen impossibles.  Imagineu un hotel, l’anomenarem Hotel de Hilbert que té infinites habitacions, totes plenes i arriba un nou client. Què pot fer el gerent de l’hotel per donar-li una habitació? Molt fàcil, només cal que mogui cada client a la següent habitació: el de la 1 a la 2, el de la 2 a la 3, etc. Així l’habitació número 1 queda lliure i pot acomodar-hi el nou client. Ara imagineu que arriba un autobús amb infinits clients. Què farem? Molt fàcil, posem cada client a l’habitació número doble de la que té: el de la 1 a la 2, el de  la 2 a la 4, el de la 3 a la 6, ... Així queden lliures les habitacions senars on poden acomodar els infinits clients que han arribat en l’autobús.  Ara imaginem que arriben infinitat d’autobusos amb infinits clients.  Per sort, el gerent de l’hotel, que es diu Hilbert, és un famós matemàtic i idea el següent esquema. Primer buida totes les habitacions senars enviant cada client a l’habitació que té el número doble. Desprès enumera els autobusos amb la successió de nombres primers (començant pel 3) que és una successió infinita. Aleshores envia els passatgers del primer autobús a les habitacions potències de 3: 3, 9, 27, 81, etc... Els passatgers del segon autobús els envia a les habitacions potències de 5: 5, 25, 125, 625, etc... i així successivament. Fixeu-vos que endemés queden habitacions buides, les senars que es descomponen en factors primers diferents com la 15. 

Si ara l’hotel està a la costa i arriben infinits portaavions amb infinits autobusos amb infinits passatgers?  Cap problema, podem adoptar el darrer truc dels nombres primers sense gaire dificultat.  Es a dir 3 nivells d’infinit no representen cap dificultat, ni ho serien un nombre finit de nivells, un milió, per exemple.

Que passaria si tinguéssim un infinit nivell d’infinits?  Podríem aleshores distingir cada potencial client amb una llista infinita de nombre naturals: 3,4, 25, 7, etc... Aquest seria el tercer passatger del 4 autobús del portaavions 25, de la setena flota, etc... Imagineu que heu posat cada client en una habitació de l’hotel i veurem que això no és possible. Sempre queda algun fora. Suposem que la col·locació és la següent:

Habitació 1:  3,4,25,7,...

Habitació 2: 2,7,1.001, 28,...

Habitació 3: 103, 27, 14, 998, ...

Etc.

Ara definim un client que es queda fora: Canviem el primer nombre de la primera habitació, el segon de la segona, el tercer de la tercera, etc.:  2,5,24,...

Es evident que aquest client no pot estar a la primera habitació perquè difereix en el primer nombre, tampoc a la segona perquè difereix del segon nombre, etc... Aquest client no pot estar a la llista i si l’afegim fent, per exemple, el primer truc que hem fet abans podrem repetir l’argument i apareixerà un nou client que es queda fora.

Aquest argument, anomenat argument diagonal va ser usat per Cantor per a demostrar que el conjunt dels nombres reals (els que tenen finites o infinites expressions decimals com 0,75 o arrel de 2) constituïen un infinit més potent que el dels nombre naturals.  Cantor es va preguntar si podien haver-hi conjunts entremigs, més “grans” que els naturals i més “petits” que els reals. Aquí més gran vol dir que els elements d’un conjunt no es poden posar en correspondència biunívoca amb els elements de l’altre. Així els nombres naturals i els parells són “iguals” perquè hi ha una correspondència biunívoca entre ells: a cada natural, el seu doble.  Això es va anomenar la hipòtesi del continu (els reals es representen amb una recta continua): no hi ha conjunts entremig dels naturals i els reals en el sentit ja descrit.

Aquest va ser el primer problema de la famosa llista que Hilbert va anunciar com a reptes del segle XX en el congrés de matemàtiques de l’any 1900.  Doncs bé, en el 1940 Gödel va demostrar que la hipòtesi del continu era compatible amb els axiomes habituals de la teoria de conjunts anomenats axiomes ZFC (Zermelo-Fraenkel-Choice).  Però, sorpresa, Paul Cohen, en el 1963 va demostrar que la negació de la hipòtesi del continu també era compatible amb l’axiomàtica ZFC. Es a dir la HC era indecidible en la axiomàtica habitual.  Recordeu, els que heu seguit aquestes Newsletters des del principi,  que el teorema de Gödel diu que tot sistema d’axiomes suficientment potent , si és consistent, és incomplet: sempre hi hauran proposicions que ni elles ni les seves negacions podran ser provades dins del sistema axiomàtic.
 
Els diferents infinits s’anomenen cardinals i sempre em poden fer un de més gran. Agafant el conjunt de subconjunts d’un conjunt infinit obtenim un conjunt infinit estrictament més gran. Per exemple, el conjunt dels subconjunts dels nombres naturals és equivalent als nombres reals. Utilitzant l’axioma de l’elecció (Choice en anglès) podem ordenar els cardinals infinits. El primer, el dels nombre naturals s’anomena “ Alef 0”, el segon “Alef 1”, etc... Com queda la hipòtesi del continu? Es sospita que amb una extensió adequada dels axiomes es podria arribar a demostrar que els reals tenen un cardinal “Alef 2”, però, de moment, es tracta d’un problema obert.
 




















Georg Cantor que va demostrar que existeixen diverses classes d'infinits


Seguiu aquest enllaç per una il·lustració de l’hotel de Hilbert:  

  http://www.youtube.com/watch?v=faQBrAQ87l4

 

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada