divendres, 15 de novembre del 2013

Podrem aviat escollir les característiques dels nostres fills?


En el 1978 va néixer la primera nena proveta, la Louise Brown i la primera clínica per a fertilització in vitro  (IVF) dels E.U.A. es va establir en el 1980.  Avui hi ha centenars de clíniques d’aquestes en els E.U.A. i el u  per cent dels nascuts en aquest país ho són per mitjà d’aquesta tècnica.  Allí també es practica la PGD o “diagnosi genètica preimplantació”, mitjançant la qual es retira una de les vuit cèl·lules de l’embrió quan té tres dies i s’analitza l ‘ADN per mirar si hi ha gens associats amb malalties greus.  Algunes vegades els metges esperen un parell de dies més quan l’embrió ja té 100 cèl·lules i ja és un blastocist  i d’aquesta manera s’identifiquen riscos de malalties com la fibrosi cística, la malaltia de Huntington, etc. associats a un sol gen.  Des del principi la PGD s’ha fet servir per aquesta finalitat.  Algunes parelles també han usat la IVF-PGD per a crear un germà per a salvar un altre fill, per exemple un que tingui leucèmia.   Això ja planteja un problema moral. Com se sentirà el dia de demà el nou infant quan sàpiga que pot ser l’únic motiu de la seva existència és que s’havia de salvar al germà? I si el tractament falla?

En els darrers anys, la PGD es fa servir també per a obtenir infants amb determinades característiques.  Per exemple, es paguen 18.000 dòlars per a escollir el sexe. Això que és il·legal en alguns països no ho és als E.U.A. on en l’any 2006 hi havia ja 58 clíniques que permetien fer aquest tipus d’elecció.

A l’any 2009, Jeffrey Steinberg, director de “The Fertility Institutes”, va anunciar que aviat permetria als pares escollir el color de la pell, del cabell i dels ulls. Es va crear un enrenou i Steinberg va retirar la seva proposta i, segons va manifestar, va dir que havia après una lliçó. En aquests temes, que provoquen por a la gent, cal anar poc a poc.  Ara l’empresa 23andMe ha obtingut una patent segons la qual analitzaran l’ADN d’un home o una dona que volen ser pares i els òvuls o esperma de donants per a calcular la probabilitat d’obtenir infants amb certes característiques.   En la seva publicitat anuncien resultats com: “Alta probabilitat d’ulls verds”, “Esperança de vida més llarga”, “Baix risc de càncer de colon”.

El que s’anunciava com una possibilitat en el 2009 és, avui en dia, una realitat. Manfred Kayser és un investigador que ha predit el colors dels ulls i del cabell d’una persona analitzant el seu ADN. De totes maneres,  la relació entre gens i característiques del cos no és tan senzilla en la majoria de casos. El color dels ulls, per exemple, es deu a la interacció de més d’una dotzena de gens.  Avui en un procés de fertilització in vitro els pares poden tenir entre 8 i 15 ous que els poden donar unes poques opcions per a escollir les característiques del seus fills.

23andMe asseguren que amb una mostra de la nostra saliva i per 99 dòlars et poden informar sobre una seixantena de característiques interessants teves. Pots fer la comanda per internet i enviar la mostra per correu i rebràs el resultat a les poques setmanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada