dilluns, 11 de novembre del 2013

Quina radiació poden sofrir els astronautes en un viatge a Mart?


                                                         Els mòduls del projecte Mars One

No sé si sabeu que hi ha un projecte per a enviar quatre homes i dones a Mart per a establir-hi una colònia i sense bitllet de tornada. Ho organitza un emprenedor holandès, Bas Lansdorp, i ja té més de 165.000 inscrits com a candidats,  malgrat que han hagut de pagar uns 25 euros per a inscriure-s’hi.  El projecte té el suport de persones com el gran físic holandès i premi Nobel  Gerardus 't Hooft.

 

                                                                      Gerardus 't Hooft
 
Costarà uns 4.000 milions de lliures esterlines i es finançarà amb un “ reality show” per televisió.  El llançament està previst que es farà en el 2022 i la nau arribarà en el 2023. Abans s’hauran enviat diverses naus amb materials, mòduls per a viure i menjar.  S’espera obtenir aigua en el propi Mart.

Un dels perills és la radiació que s’haurà de suportar durant el camí. En aquest article entenem per radiació no solament ones electromagnètiques d’alta freqüència sinó partícules subatòmiques provinents de la galàxia o del sistema solar.   La Nasa ja ha mesurat la radiació durant el viatge del Curiosity que no va està sotmès a cap tempesta solar, que és un dels riscos que es poden haver d’afrontar durant un llarg viatge de més de vuit mesos.  Per tant, dels dos tipus de radiació, la solar i la galàctica,  en aquest cas es va mesurar principalment la galàctica, ja que la solar és més baixa quan no hi ha tempestes que poden ser brutals. La radiació mesurada és l’equivalent a sotmetre´s a una tomografia cada cinc o sis dies o el que hagués experimentat un supervivent de 24 Hiroshimes.  Ni un escut d’alumini de 30 cm de espessor protegiria els astronautes d’aquest tipus de radiació. Aquesta dosi incrementaria el risc de càncer en un 3 o 4 %, això sense tenir en compte la radiació a Mart que no té cap magnètic ni pràcticament atmosfera.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada