dilluns, 9 de desembre del 2013

Cap a la vida sintètica


Podríem començar per una breu recapitulació d’algunes de les fites més importants de la biologia en el segle XX:

-En el 1943 Erwin Schrödinger, premi Nobel de física (1933), pronuncia la  sèrie de tres conferències seminals “Què és la vida?” en el Trinity College de Dublin, amb assistència del primer ministre d’Irlanda,  on ofereix noves idees de com la informació hereditària pot estar codificada en una estructura química en les cèl·lules.  Les conferències tenen tan èxit que les ha de repetir.  En el 1944 publica el llibre del mateix títol que inspira a Crick i Watson nou anys més tard.

-En el 1949 Sanger determina la seqüència d’aminoàcids de la primera proteïna, la insulina. Rep el premi Nobel en el 1958.

-En el 1953 Watson i Crick, amb l’ajuda de Rosalind Franklin i Maurice Wilkins, descobreixen la estructura del DNA que és la molècula que conté la informació genética contrariament al que es creia fins aquell moment, ja que els biòlegs pensaven que aquesta informació la contenien les proteïnes. Reben, conjuntament amb Wilkins, el premi Nobel en el 1962.

-En el 1961 Khorana i Nirenberg descobreixen el codi genètic que determina l’estructura lineal de les proteïnes a partir de l’estructura lineal del DNA. Més tard, en el 1965,  Holley descobreix l’estructura del tRNA (el de transferència), que transporta els aminoàcids als ribosomes, les fàbriques de les proteïnes.  Els tres van rebre el premi Nobel en 1968.

-En el 1970 Ham Smith descobreix els primers enzims de restricció, una mena de tisores moleculars que tallen de forma precisa el DNA.  Rep el premi Nobel en el 1978 conjuntament amb Arber i Nathans.

-En la dècada dels 70 Cohen , Boyer i Berg usen els enzims de restricció i publiquen els primers articles sobre el DNA recombinant, és a dir, una molècula artificial combinació de fragments d’ADN de diverses espècies. Cohen i Boyer obtenen una patent pel seu treball i Genentech i Eli Lilly l’usen per a produir insulina humana, el primer fàrmac recombinant.

-En el 1976 Fiers seqüencia el primer genoma viral (un RNA virus). Una mica més tard, en el 1977,  Sanger seqüencia el primer DNA virus, el Phi X 174.  
 

                                                                  
                                                                                               El virus Phi X 174
 
 
-En el 1983  Mullis desenvolupa la tècnica de la reacció en cadena de la polimerasa que s’usa per amplificar una mostra de DNA generant milers o milions de còpies de la mostra o mostres.  Es una tècnica essencial per a diverses aplicacions com és l’anàlisi funcional dels gens o per identificar els criminals en proves forenses i per esbrinar la paternitat a partir del DNA.  Premi Nobel en el 1993.
-En el 1990 s’inicia el projecte del genoma humà.
-En el 1995 Craig Venter i el seu equip seqüencien el primer genoma d’un ésser viu, Haemophilus influenzae. Tenia 1,8 milions de lletres, és a dir unes 300 vegades més que el virus Phi X 174 (els virus no es consideren éssers vius). També van seqüenciar el genoma del Mycoplasma genitalium.

I ara entrem ja en el segle XXI:
-En el 2003 es completa la seqüenciació del genoma humà amb més de 3.000 milions de parelles de bases (o lletres del codi). En el 2000 s’havia ja anunciat la obtenció d’un esborrany amb la participació de Clinton i Blair.  Hi van intervenir dos equips, un finançat pel govern americà i dirigit inicialment per James Watson,  i un altre constituït per l’empresa Celera fundada per Craig Venter.  Es va tardar més de 10 anys en seqüenciar el primer genoma humà. Avui es pot fer en unes dues hores.
-En el 2003 Craig Venter i el seu equip sintetitzen el virus Phi X 174.
-En el 2007 Craig Venter i el seu equip sintetitzen el primer genoma d’un ésser viu, el bacteri Mycoplasma genitalium, el genoma més senzill  que es coneix d’una cèl·lula capaç de reproduir-se per ella mateixa, però que, amb 582.970 parells de bases,  era 20 vegades més gran que qualsevol altre genoma que s’havia sintetitzat abans (genomes de virus, no considerats éssers vius perquè necessiten introduir-se en altres cèl·lules per a reproduir-se).  El genoma sintètic conté un missatge en codi que es tradueix per “ Venter Institute”  i  “Synthetic Genomics”  i els noms dels científics que han col·laborat en el projecte com a prova de que és sintètic. El codi usa tres bases de les habituals (Adenina, Citosina, Guanina i Timina) per codificar cada lletra de l’alfabet.
-En el 2007 Craig Venter i el seu equip seleccionen  el genoma del Mycoplasma mycoides en lloc del Mycoplasma genitalium per a ser transplantat a una altra espècie receptora,  el Mycoplasma capricolum, degut a que el M. mycoides creix més ràpidament en el laboratori que el M. genitalium, encara que el genoma del M. mycoides és el doble de gran que el del M. genitalium. Per a que entenguem la distància genètica entre les dues espècies, la donant i la receptora, aquesta es comparable a la que hi ha entre els ratolins i l’home (un 10% de diferència). Realitzen el transplantament.
-En el 2010, Craig Venter i el seu equip publiquen que han seqüenciat el genoma del M. mycoides, que l’han sintetitzat amb una màquina a partir del codi genètic digitalitzat en un ordinador usant les 4 bases del codi genètic i altres composts químics i que l’han transferit a cèl·lules de M. capricolum i que, al dividir-se aquestes,  han obtingut noves cèl·lules que només tenen el nou genoma sintètic on han introduït unes “marques a l’aigua” per a provar que el nou genoma és totalment sintètic. Aquestes marques  incloïen, endemés del nom  de l’institut Craig Venter i dels científics involucrats en el projecte, frases de James Joyce i del premi Nobel de física Richard Feynman (“Allò que no puc construir, no ho puc entendre”, encara que la frase correcta era “Allò que no puc crear, no ho puc entendre”).  Aquestes frases estaven codificades amb un codi basat en les lletres que representen les 4 bases Adenina, Citosina, Guanina i Timina  i que permet representar tots els caràcters de la llengua anglesa incloent les xifres i els signes de puntuació. A les noves cèl·lules no hi havia cap proteïna de M. capricolum, és a dir, el genoma transplantat havia fabricat les seves pròpies proteïnes. Endemés, per ser la primera espècie que havia tingut com  a pare un ordinador van posar l’adreça d’internet de l’ordinador. Es pot dir que aquest conjunt d’experiments acaben per donar el cop mortal a la teoria del vitalisme, és a dir l’existència d’algun tipus de “élan vital” que diferencia els éssers vius del món inanimat.  La vida és química, això sí, química molt complexa.  Com veieu, sintetitzar és el contrari de seqüenciar.  Al seqüenciar convertim el codi del DNA en codi digital i al sintetitzar partim de codi digital i el convertim en DNA.
-En el 2011 s’obté la estructura atòmica del ribosoma d’una cèl·lula eucariòtica, el llevat Saccharomyces cerevisiae                                                                                                                                                    
En conclusió: el DNA és el software de la  vida, el que dona les instruccions per a sintetitzar les proteïnes i les proteïnes són els seus robots, les que realitzen les tasques a les cèl·lules.  La estructura lineal del DNA determina la estructura lineal de les proteïnes, aquesta determina com es pleguen en una estructura tridimensional i aquesta última determina la funció de la proteïna.
Encara que no es pot dir que s’hagi sintetitzat vida en el laboratori, perquè s’han usat cèl·lules receptores, pot ser no estem gaire lluny d’assolir-ho.   Ja s’ha modelitzat matemàticament totes les funcions d’una cèl·lula en un ordinador i com ha demostrat Craig Venter i el seu equip, partint del codi genètic digitalitzat en un ordinador podem sintetitzar un genoma i posar-lo en una cèl·lula receptora on gestionarà la  fabricació de les proteïnes  pròpies de l’ espècie definida pel genoma. Per tant, els científics ja es poden enviar els uns als altres codi digital en lloc dels gens físics. Aquesta nova forma d’actuar ja s’ha fet servir quan el mes de febrer es va detectar un nou virus de la grip a Xina, el H7N9. Els científics xinesos van seqüenciar el virus i van fer el seu genoma públic. En poc dies, l’equip de Venter a Synthetic Genomics havien sintetitzat els seus dos gens més importants i els van usar per a fer una vacuna sense haver d’esperar que el virus arribés de Xina. Craig Venter està desenvolupant un sintetitzador que posarà a la venda el proper any.  Aquesta reacció més ràpida seria essencial si el nou virus aparegués en una futura colònia espacial, suposant que el virus estigués basat en DNA, clar.
Per a més detalls de tots aquest progressos llegiu “Life at the Speed of Light: from the Double Helix to the Dawn of Digital Life” de Craig Venter.
 
 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada