dimarts, 31 de desembre del 2013

Ordinadors que aprenen dels seus errors


L’any vinent (2014) Qualcomm comercialitzarà un nou tipus de xip anomenat neuromòrfic i que imita el funcionament del cervell humà.  Grans empreses tecnològiques ja usen ordinadors basats en aquesta arquitectura que permet automatitzar tasques que fins ara requerien un programació feixuga com que un robot mogui el seu braç de forma suau i eficient.  Aquest nou processador permet als ordinadors aprendre dels seus errors i modificar el seu programa a mesura que van experimentant en la tasca que se’ls ha encomanat.

 Google, per exemple, l’ha usat en la identificació de imatges. Va mostrar 10 milions d’imatges a un ordinador basat en aquesta arquitectura i l’ordinador ha estat capaç de identificar imatges de gats desprès d’aquest entrenament.  Google ja ha ofert aquest sistema, basat en xarxes neuronals,  a clients per ajudar-los a trobar fotos específiques. Es preveu que aquest nou tipus d’ordinadors millorin molt en aquelles tasques que són relativament fàcils pels éssers humans, però molt difícils pels ordinadors actuals com és el reconeixement facial o del llenguatge parlat.

 Aquests nous sistemes van evolucionant a mesura que coneixem millor el funcionament del cervell. IBM ja ha construït una simulació de deu mil milions de neurones (aproximadament un 10% del cervell humà), però funciona a una velocitat 1.500 vegades inferior a la del cervell humà i endemés necessita una potència de uns quants megawatt, mentre que la totalitat del cervell només n’usa 20 watt (de fet el cos humà també és molt eficient ja que usa una potència igual que una bombeta de 100 watt).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada