dimecres, 25 de desembre del 2013

Les conseqüències del bipedisme


                   
                                                                             La vall del Rift

 
Encara no se sap ben bé com va emergir el bipedisme que va conduir a la separació entre el llinatge humà i els grans simis. Una teoria força admesa és la del  primatòleg holandès Adriaan Kortlandt i l’antropòleg francès Yves Coppens. Segons ells, fa uns vuit milions d’anys un moviment de plaques tectòniques va donar lloc a la Vall del Rift  (rift=fractura)i els seus pics en el seu costat esquerra que van separar l’Àfrica de l’Est de la resta d’Àfrica. El clima i la vegetació de l’Àfrica de l’Est van canviar substancialment i el bosc tropical es va transformar en una sabana. Els nostres avantpassats es van haver de buscar la vida lluny dels arbres.  Com a prova d’aquesta teoria està el fet que la majoria de fòssils dels hominins (nota 1)antics venen  d’aquesta part.
 
El bipedisme no és, però, una solució que no comporti un preu. Provoca mal d’esquena i hemorroides.  La columna vertebral s’ha de realinear i la pelvis es fa més estreta, la qual cosa restringeix l’amplada del canal pelvià i això condueix a parts més arriscats i dolorosos (recordeu la Bíblia quan Déu li diu a Eva: “ Pariràs amb dolor”, ja veieu que no va ser a causa del pecat original sinó de l’evolució).   Això també va portar a que el creixement del crani i del cervell en els humans es fes en bona part en el període post natal, però això va tenir una conseqüència a positiva que és que l’impacte cultural i social va ajudar a configurar el cervell de l’infant en aquesta etapa post part.

Un esdeveniment tectònic va portar a una improvisació de disseny del qual tots en patim a partir d’una certa edat i les dones més al parir, però això ens va fer humans. Un dels grans avantatges del bipedisme és que allibera les mans per a portar coses i obre noves oportunitats per a defensar-se dels predadors i facilitar la caça amb la fabricació d’armes.  Podem alimentar-nos de més proteïna i això ajuda al desenvolupament del cervell.  Al principi menjaven carn ja morta, però podíem arribar a la que deixaven els predadors abans que altres carronyers gràcies a altres avantatges del bipedisme com són una millor resistència a la calor (reducció de la superfície de la pell exposada al sol tropical) i una millor visió,  ja que els ulls estan en una posició més elevada.

Nota 1: la branca evolutiva dels hominins és la que es va separar desprès del darrer avantpassat comú de l’home i el ximpanzé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada