dimecres, 4 de febrer del 2015

Decés de l'inventor del làser



Charles Townes
 
Encara que els fonaments teòrics del làser es deuen a l’article d’ Einstein del 1917 Zur Quantentheorie der Strahlung (Sobre la teoria quàntica de la radiació), el reconeixement per la invenció del làser  (light amplification by stimulated emission of radiation) el va fer el comité del premi Nobel al atorgar-lo en el 1964 a Charles H. Townes i els russos  Nikolay Basov i Aleksandr Prokhorov treballant de forma independent.  Charles Townes va morir la setmana passada als 99 anys.

Townes, conjuntament amb Arthur L. Schawlow, va escriure en el 1958 l’article “Infrared and Optical Masers” descrivint un aparell per a produir llum làser i va obtenir una patent. L’estudiant de doctorat R. Gordon Gould va esbrinar com construir-lo i el va anomenar làser. Va ser, finalment, Theodore H. Maiman, un físic de la companyia Hughes Aircraft qui va construir el primer làser operatiu en el 1960. Un exemple de que la ciència rarament és el resultat d’una sola persona treballant aïlladament.

El camp d’investigació de Townes era l’estructura de les molècules, el comportament de les microones com una forma de mesurar el temps de forma precisa i aplicacions demandades pel Pentàgon que li aportava fons al seu laboratori de la universitat de Columbia i desitjava millorar el sistemes de comunicacions i de radar.

El seu moment “eureka” li va venir seient en el banc d’un parc a Washington un matí del mes d’abril del 1951 quan va concebre un aparell que va anomenar maser  (microwave amplification by estimulated emission of radiation). Era qüestió d’usar molècules per estimular altres molècules i amplificar la seva potència mitjançant un fenomen de ressonància i de forma que s’alienessin en un raig potent.  Ell va construir el primer maser amb dos estudiants de doctorat en el 1953 i van patentar la seva creació.  Cinc anys més tard, Townes i Schawlow, que era el seu cunyat i que també va ser Nobel de física en el 1981, van dissenyar un làser,  el van anomenar màser òptic i van obtenir una patent per mitjà dels Laboratoris Bell en el 1959, un any abans de que Maiman construís el primer làser.

Townes era un home religiós que veia la religió i la ciència compatibles com ho va exposar breument en la cita: “Entendre l’ordre de l’univers i entendre el propòsit de l’univers no són idèntics, però no estan molt lluny un de l’altre”. Clar que això suposa admetre que l’univers ha de tenir un significat.

El làser és un dels invents que, sense ésser creat tenint en ment una aplicació, n’ha tingut de les més variades. Això demostra, una vegada més, fins i tot des del punt de vista utilitari, la importància de donar suport a la ciència bàsica sense mirar els resultat pràctics immediats. Citem algunes de les aplicacions d’aquesta tecnologia: impressores digitals, lectors de CD, aparells de mesura de distàncies que ja usen fins i tot els fusters, els scanners dels supermercats, cirurgia dels ulls, tall de l’acer, mesura precisa del temps, armes, mesuraments astronòmics precisos com  la distància Terra-Lluna, transmissió de gran quantitat de dades en fibres òptiques, punters en presentacions, entreteniment en discoteques, guiatge de míssils, etc.
 
Quan en els anys 80 vaig introduir, per mitjà de l'empresa Sinel Systems SA,  els primers terminals portàtils làser de codi de barres per fer gestió d'estocs, per exemple, només funcionaven amb llum infraroja, la qual cosa limitava les seves prestacions. Més tard la tecnologia va avançar i van sortir amb llum visible que possibilitava la lectura dels codis de barres impressos amb impressores de raig de tinta  com les que es feien per identificar les bombones de butà. Recordo que vaig visitar la fàbrica de Citroën prop de Paris on les terminals es feien servir per a crear una base de dades de les peces que es muntaven en els cotxes i que permetien la seva traçabilitat en el cas de que aparegués un defecte en algun lot.

Nota: les fonts d’aquest bloc són l’article del periodista Robert D. McFadden en el New York Times (28.1.15) i la Wikipedia. Alguns dels comentaris i reflexions són de collita pròpia.

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada