dimarts, 24 de febrer del 2015

Un estel va passar prop del sistema solar fa 70.000 anys


En el moment en el que els nostres avantpassats es van començar a expandir des d’Àfrica a Euràsia, fa uns 70.000 anys, un estel poc brillant, és a dir un estel nan vermell acompanyat d’un estel nan marró  (de fet un cos que no és prou massiu per a generar una reacció termonuclear) va fregar el sistema solar a una distància de 0,815 anys-llum. Per comparació, l’estel més proper avui conegut, Proxima Centauri, està a 4,24 anys-llum i el núvol d’Oort d’on surten molts cometes i que forma part del sistema solar arriba fins a 2 anys-llum. Aquest estel té només el 8% de la massa del nostre sol, però en el moment que va passar a prop podria haver estat visible en alguns moments quan els estels augmenten la seva activitat amb flamarades importants.  Podria també haver provocat que alguns cometes del núvol d’Oort es dirigeixin cap a la Terra, però en tot cas, aquests no arribaran fins d’aquí més d’un centenar de milers d’anys.

Com s’ha arribat a aquesta conclusió? L’estel va ser descobert en el 2013 pel satèl·lit de la NASA Wise (Wide-field Infrared Survey Explorer).
 
Aleshores es va veure que es movia lentament en la direcció transversal, però,  en canvi, s’allunyava de nosaltres a una velocitat radial de 83 km/s. Traçant la trajectòria endarrere en el temps s’ha arribat a la conclusió amb un 98% de confiança de que aquest estel, anomenat Scholz, per l’astrònom alemany que el va descobrir, va passar pel núvol d’Oort fa uns 70.000 anys.
 Nota: La font d’aquest bloc és l’article de Ron Cowen a la revista Nature ( 18 de febrer del 2015), resumint un article de Eric Mamajek i altres en l’ Astrophysical Journal Letters del 10 de febrer.

 

Wise

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada