dimarts, 28 d’abril del 2015

Solar City


Solar City està dirigida per Lyndon Rive i el seu germà que són cosins del famós Elon Musk, creador de Tesla i de Space X i cofundador de PayPal entre altres. El mateix Elon Musk és el president del consell d’administració.  El germà de Lyndon, Peter, és el cap tecnològic. Aquesta empresa és la líder en instal·lacions solars als E.U.A. tant en el sector residencial com el comercial en el qual compte com a client a Wal Mart.  Tenen ja 10.000 empleats i creixen en 350 al mes. El seu model és fer la instal·lació gratis i cobrar per l’energia consumida a un preu més barat que el de la que proporciona la companyia elèctrica.

Lyndon no va anar a la universitat perquè als 17 anys va fundar ja la seva primera empresa. Els seus pares, que també eren empresaris, com els seus avis, li ho van permetre.  Segons ell, encara que la indústria solar només representa el 1 % del consum d’energia elèctrica dels E.U.A., en canvi representa el 35% de la nova potència instal·lada,  ocupant el primer lloc, dóna feina a 170.000 persones,  que és més que la indústria del carbó i està creixent a un ritme del 50% en els darrers 6 anys. Solar City creix al 100%.

Els avantatges de l’energia solar són que no contamina l’aire ni l’aigua, és bidireccional i és una energia distribuïda que es consumeix on es produeix i no necessita les grans infraestructures elèctriques de transport (on, per cert es perd molta energia). Per tant, també és un bon complement que usaran les grans companyies elèctriques que s’adaptin a aquest canvi de model perquè ajuda, combinant amb potents bateries d’acumulació, a estabilitzar les xarxes en períodes de alta o baixa demanda. Precisament, Elon Musk, conjuntament amb Panasonic estan construint una gran fàbrica de bateries que no solament nodriran als cotxes Tesla sinó a les cases que són clients de Solar City i altres empreses solars.

Com anècdota divertida, ell i la seva dona juguen a hoquei sota l’aigua. Ell va entrar als E.U.A. amb un visat especial com inversor i va fundar una companyia de software. Desprès d’aconseguir 100 milions de dòlars de finançament va perdre el 50% i com que no tenia títol universitari l’anaven a deportar. La seva dona va veure que hi havia una categoria “d’abilitats excepcionals” que li permetia tenir el permís de residència. Resultava que els dos jugaven en l’equip nacional de hoquei sota l’aigua. D’aquesta manera van poder burlar les normes burocràtiques.

Nota: La font d’aquest bloc és l’entrevista que li van fer Matthew Argersinger i Simon Erickson, de The Motley Fool,  al director de Solar City, Lyndon Rive, el 24.4.2015. The Motley Fool és una companyia de serveis financers que ofereix recomanacions per inversors borsaris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada