dimecres, 19 de març del 2014

Els filantrops americans


Ara torna a  estar de moda criticar el capitalisme. Segons la meva opinió, el capitalisme afavoreix la iniciativa privada i és el millor sistema econòmic que s’ha creat. Ara bé, el govern ha de vigilar i regular el sistema per tal de que els capitalistes actuïn èticament i es castigui la corrupció, la pura especulació i els abusos de poder.

La imatge que tenim del capitalisme per antonomàsia és el dels E.U.A. i pel·lícules com “El llop de Wall Street” ens presenten el capitalisme americà com a despietat, fraudulent i corrupte. Però,  sabíeu que una cinquena part dels 500 americans que posseïen una fortuna superior als mil milions de dòlars han signat un compromís pel qual, al morir, deixaran la major part de la seva riquesa en institucions filantròpiques o caritatives? Tenint en compte que aquest centenar de milionaris tenen una fortuna d’uns 250.000 milions de dòlars això suposarà més de 125.000 milions de dòlars donats a aquest tipus d’institucions.

Però, és que, ja en vida,  les donacions per a només la ciència són quantioses.  Posem uns exemples: Bill i Melinda Gates ja han transferit 10.000 milions a la seva fundació. Paul Allen, el cofundador de Microsoft, ha donat 500 milions per a investigar el cervell. Eric Schmidt (Google) i la seva dona han donat 100 milions per la investigació oceànica, Larry Ellison (Oracle) va fundar la Ellison Medical Foundation d’on han sortit ja 3 premis Nobel i ja ha donat en total 500 milions.  Gordon Moore (Intel) ha gastat ja 850 milions en recerca en els camps de la física, la biologia, el medi ambient i l’astronomia. George Mitchell, el pare del procés del “fracking” ha donat 360 milions per la física de partícules, desenvolupament sostenible i l’astronomia, incloent 35 milions per la construcció del gegantí telescopi Magallanes a Xile.  Fred Kavli  (sector immobiliari i tecnologia) ha establert instituts per a la recerca del cervell a Yale, Columbia i a la Universitat de Califòrnia i les seves inversions en ciència arriben a quasi els 250 milions de dòlars.  Eli Broad (construcció i assegurances) va donar 700 milions a Harvard i el MIT per un institut de genètica.

La ciència no només ha patit retallades a Espanya. Als E.U.A. la recerca bàsica finançada pel govern s’ha reduït de 40.000 milions de dòlars en el 2009 a 30.000 en el 2013. Molts científics han estat acomiadats.  Francis S. Collins, el director de la NIH (National Institutes of Health) , d’on han sortit, al llarg dels anys, més de 100 premis Nobel ha lamentat profundament les retallades.  Les donacions dels filantrops han pal·liat una mica aquesta situació, ja que s’han compromès a doblar en els propers 10 anys les contribucions a la recerca bàsica fins a arribar als 5.000 milions de dòlars.

Aquí teniu alguns del milionaris que han signat el compromís de deixar la major part de la seva fortuna a organitzacions filantròpiques i caritatives i els seus noms, activitat empresarial, fortuna i àrees d'interés científic:

Primera fila d’esquerra a dreta 
Lawrence J. Ellison
Oracle
$48 billion
Aging, brain, stem cells.
David H. Koch
Koch Industries
$40 billion
Food allergies, medical research and prostate cancer, which struck him.
Michael R. Bloomberg
Bloomberg News
$33 billion
Environment, public health, obesity, tobacco, road safety.
Jeff Bezos
Amazon
$32 billion
Brain and child development, ocean exploration.
Segona fila
Sergey Brin
Google
$31.8 billion
Parkinson's disease, which his mother has and for which he bears a risky gene.
Mark Zuckerberg
Facebook
$28.5 billion
Health, physics, life sciences, mathematics.
Paul G. Allen
Microsoft
$15.9 billion
Brain, health, ocean science, conservation and the hunt for signs of extraterrestrial life.
Harold Hamm
Oil, gas
$14.6 billion
Endocrinology and diabetes, which he has.
Ronald O. Perelman
Revlon, investments
$14 billion
Female cancers, infertility, Parkinson's disease, medicine.
Tercera fila:
Patrick Soon-Shiong
Pharmaceuticals
$10 billion
Health care and medical technology
Eli Broad
Housing, insurance
$6.9 billion
Genetic medicine, stem cells and Crohn's disease, which struck a son.
Leon Black
Private equity
$5.8 billion
Melanoma, which his wife survived.
Michael R. Milken
Investments
$2.5 billion
Epilepsy, melanoma, public health and prostate cancer, which struck him.
Thomas F. Steyer
Hedge funds
$1.6 billion
Environment and sustainable energy.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada