divendres, 21 de març del 2014

L’objecte que s’aproxima a més velocitat cap a nosaltres


Encara que la major part de l’univers s’allunya de nosaltres per efecte de l’expansió, això no passa en el grup local de galàxies. De fet la nostra veïna, Andròmeda, s’apropa a la Via Làctia a 300 km/s i això es detecta perquè l’espectre de la seva llum està corregut cap el blau enlloc d’estar-ho cap al roig, com la majoria de les galàxies.

Ara s’ha descobert l’objecte estel·lar que s’apropa a més velocitat de nosaltres. Es tracta d’un cúmul estel·lar que es dirigeix cap a nosaltres a la tremenda velocitat de 1.026 km/s superant l’anterior record de 780 km/s d’un estel d’Andròmeda. 

Sembla que aquest cúmul estel·lar està situat  a 54 milions d’anys-llum a la gegantina galàxia el·líptica M87 en el mig del supercúmul de galàxies Virgo. La M87 té en el seu centre un forat negre és de mil vegades més gran que el de la Via Làctia i es calcula que té una massa equivalent a uns 6.000 milions de sols.

Es possible que sigui el forat negre el que hagi ejectat el cúmul en direcció a nosaltres. De totes maneres, aquest cúmul estel·lar no es dirigeix frontalment cap a nosaltres, ja que té un moviment lateral també, per la qual cosa no arribarà mai a la Via Làctia i, en qualsevol cas, encara que vingués directament cap a la Terra tardaria milers de milions d’anys


 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada