dimarts, 8 de juliol del 2014

Un matemàtic, home de negocis, milionari i filantrop


                                                           James H. Simons


No tots els matemàtics compleixen amb l’estereotip de persones absortes en aquest món abstracte, alguns poc sociables i altres savis despistats o combinacions de les tres coses.
Aquí teniu un perfil interessant.  Simons és un matemàtic eminent que als 30 anys dirigia ja un departament de matemàtiques a Stony Brook, desprès d’haver treballat a la NSA (National Security Agency) d’on va ser acomiadat per oposar-se a la guerra del Vietnam en un article en el New York Times contestant a un del seu cap que estava a favor, un general de quatre estrelles.
Més tard va fundar Renaissance Technologies, un fons d’inversió que ha proporcionat rendiments de dues xifres als seus inversors.  Segons Forbes Simons és la persona que ocupa el lloc 93 entre els més rics del món, per sobre d’Eric Schmidt de Google i Elon Musk de Tesla Motors.
Entre les seves contribucions més importants a la matemàtica figura un article escrit amb Shiing-Shen Chern sobre geometria diferencial i un altre, escrit en el 2007 (als seus 69 anys!), una caracterització axiomàtica de la teoria de cohomologia diferencial ordinària,  amb Dennis Sullivan. En el 1976 va obtenir el premi Oswald Veblen la més alta distinció en geometria. Es membre de la National Academy of Sciences.
Amb la seva esposa Marilyn va establir una fundació filantròpica que ha donat més de mil milions de dòlars a, entre altres coses, un projecte anomenat Math for America per a formar professors de matemàtiques per a les escoles públiques.  Ja n’han format més de 1.100. També ha contribuït a la fundació del museu de matemàtiques MoMath a Nova York que ja ha estat visitat per més d’un  quart de milió de persones i ajuda a finançar nous telescopis a Xile.
Sembla que una de les seves qualitats, apart de la seva humilitat, és ser un bon gestor de persones.
Ell i la seva dona van ser uns dels primers en signar el Giving Pledge, és a dir un compromís de donar la major part de la seva herència a contribucions filantròpiques, una iniciativa que van establir Bill Gates i Warren Buffett en el 2010.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada