dilluns, 6 d’abril del 2015

Com es poden fer transaccions segures per internet?


Els nombres primers són fascinants. Són els àtoms de l’aritmètica perquè tot nombre natural es descompon  en factors primers.  La seva distribució és misteriosa si bé el teorema dels nombres primers ens en dona una idea. Si designem per p(x) el nombre de nombres primers menors o iguals que x, la densitat de nombres primers representada per p(x)/x s’aproxima a 1/lnx quan x tendeix a infinit, no en el sentit de que la diferència s’aproxima a zero sinó en que el quocient s’aproxima a 1. lnx és el logaritme neperià de x i per a que entengueu la funció p(x)/x us poso un exemple: p(10) =4 (hi ha 4 primers menors o iguals que 10: 2,3,5 i 7). Per tant, p(10)/10= 0,4.  Una altra manera d’expressar-ho és que p(x) es pot aproximar per x/lnx.  Hi ha conjectures famoses sobre nombres primers com, per exemple, que existeixen un nombre infinit de primers bessons, que són els que es diferencien en dues unitats com el 17 i el 19.  Avui en dia, encara no se sap si això és cert, encara que existeixen resultats que s’hi aproximen.

La pregunta és si els nombres primers tenen aplicacions pràctiques i la resposta és que sí. Serveixen per a codificar dades, degut a que multiplicar nombres primers molt grans no és difícil pels ordinadors, però, en canvi, descompondre un nombre  gran producte de dos primers és molt difícil.  (La situació variaria el dia que sigui possible construir ordinadors quàntics). Un  dels mètodes que es fa servir avui en dia per a codificar dades, per exemple, quan fem transaccions per internet és el mètode RSA inicials dels tres científics del MIT que el van proposar: Ron Rivest, Adi Shamir i Leonard Adelman.  Els tres es van basar en treballs previs de Ralph Merkel i, posteriorment, Martin Hellman i Whitfield Diffie sobre sistemes criptogràfics de clau pública. A  Rivest, Shamir i Adelman se’ls va atorgar el premi Turing en el 2002, el més prestigiós de les ciències de la computació.

Per explicar com funciona el sistema RSA, suposem que jo us vull convèncer de que conec els resultats d’una loteria que es coneixeran demà sense revelar-los. Escullo un nombre primer gran que contingui els sis nombres de la loteria, el multiplico per un nombre primer més gran, us dono el resultat de la multiplicació i us dic que en certes posicions del factor primer petit està el resultat de la loteria. Quan al dia següent es coneixen els resultats, us dono els dos factors primers i vosaltres podeu comprovar que el producte és el nombre que us he donat. També podeu veure que en les posicions esmentades en el factor primer petit trobeu les xifres del nombre premiat.

Aquest mètode es pot fer servir per a enviar missatges xifrats. Abans d’enviar el missatge us dono un nombre primer molt gran. Quan us vull enviar un missatge escullo un nombre primer molt gran on hi poso en forma numèrica el missatge.  Us puc enviar en forma pública el producte dels nombres primers. Només vosaltres que coneixeu un dels factors podeu descobrir el segon factor i d’aquesta forma llegir el missatge que transporta. Aquest és, en essència, de forma simplificada,  com funciona el sistema RSA.  G.H. Hardy en el seu famós llibre “A Mathematician’s Apology” va dir que les matemàtiques pures, en particular, la seva especialitat, la teoria de nombres naturals, no tenia aplicacions pràctiques. Com veieu, es va equivocar.

Nota: Una de les fonts d’aquest blog és el llibre de Zvi Artstein “Mathematics and the Real World”.  
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada