dimarts, 27 de maig del 2014

El curiós comportament d’algunes aranyes mascles


Molts animals mascles donen a les femelles regals a canvi de sexe. Per exemple, els ocells anomenats alcions donen a les femelles peixos com a forma de festeig.
De fet molts animals, però, ofereixen regals sense valor o els falsegen.  Un cas curiós és el d’una aranya, Paratrechalea ornata. El mascle embolica el regal amb fil de seda, la qual cosa impedeix determinar el contingut. En un experiment en el que han participat 53 mascles s’ha comprovat que el 70% portaven regals sense cap valor com restes d’insectes que havien caçat. Normalment els que portaven regals sense valor eren mascles que estaven en molt pitjors condicions que els altres, els quals, segurament perquè ja havien menjat suficient, podien oferir regals per menjar.
Curiosament, les femelles, davant de mascles que portaven regals de valor, regals sense valor o cap regal, reaccionaven igual amb els dos primers grups deixant copular als mascles, segurament perquè, a l’estar embolicat el regal, no podien endevinar el contingut. No obstant això, les femelles sí que mostraven preferència pels mascles que estaven en millor forma física, per la qual cosa, aquells que s’havien menjat els seus regals i tenien una bona aparença es pot dir que eren els “llestos”.
Les femelles verges també s’aparellaven bé amb les aranyes mascles que no portaven regal.  Quan es va repetir l’experiment amb aquest tercer grup que no portaven regal amb femelles que en encontres anteriors havien rebut regals genuïns, les femelles van preferir als que portaven regal, encara que fos fals als que no en portaven.
Hem de tenir en compte que la còpula es fa molt ràpid en aquesta espècie.  Abans de que la femella hagi pogut desembolicar el regal, el mascle ja li ha injectat l’esperma.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada