dissabte, 10 de maig del 2014

El miracle d’un càncer terminal en vies de curació


Un nou tractament, que podríem qualificar de miraculós (miracle de la ciència moderna),  ha estat aplicat a dona de 43 anys que sofria un càncer en el conducte biliar des del 2009 que se li va estendre al fetge. La van operar traient-li les dues terceres parts del seu fetge, però al cap de pocs mesos el càncer s’havia estès als pulmons. Malgrat els agressius tractaments de quimioteràpia a la que va ser sotmesa els tumors continuaven creixent.
Aleshores, pràcticament desnonada, va recórrer al Dr. Rosenberg qui li va aplicar una tècnica immunològica.  Al mes de març del 2012 li van retirar tumors dels seus pulmons i li van extraure cèl·lules T del seu sistema immunològic que s’havien infiltrat en aquests tumors. Un mes més tard li van aplicar un tractament de quimioteràpia per anul·lar el seu sistema immunològic i li van injectar per via intravenosa 42.000 milions de cèl·lules T que havien estat conreades en el laboratori juntament amb interleucina 2, un medicament que ajuda a activar les cèl·lules T. El tractament va ser dur perquè la va deixar calba, feble i li va causar vòmits, però va millorar i els tumors es van reduir. A finals d’abril se sentia molt millor, però a l’acabar l’estiu els tumors dels pulmons van tornar a créixer.

Mentrestant, els metges del National Cancer Institute havien seqüenciat el genoma del seu càncer i havien fet estudis complets del seu sistema immunitari. I havien trobat una cosa que els investigadors del càncer han  estat buscant llargament, un marcador únic que distingís les cèl·lules malignes de les normals i, al mateix temps, havien descobert que un 25% de les seves cèl·lules T atacaven aquesta mutació. De nou els metges van conrear aquestes cèl·lules T en el laboratori, usant aquesta vegada només les que atacaven els cèl·lules canceroses.  Al mes d’Octubre la pacient va rebre una injecció de 120.000 milions de cèl·lules T, 95% de les quals eren de les que atacaven el càncer. Els tumors han continuat disminuint des de llavors.
Es tracta d’un tractament molt costós i específic per una persona que ha estat finançat pel govern americà. Es un tractament similar al que s’havia ja aplicat a certes leucèmies i melanomes, però és la primera vegada que s’aplica al que s’anomenen tumors sòlids i que causen el 80% de les morts de càncer. El Dr. Rosenberg ja ha identificat en dos altres pacients amb càncers gastrointestinals mutacions de les seves cèl·lules tumorals i limfòcits T que les ataquen.
L’article sobre aquest pas important en el tractament del càncer va ser publicat el mes de maig d’aquest any a la revista Science.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada