diumenge, 11 de maig del 2014

Primer ésser viu amb codi genètic ampliat


Científics del Scripps Research Institute han ampliat el codi genètic d’un bacteri que s’ha reproduït.
Un dels objectius d’aquesta investigació és la possible creació de noves proteïnes que ajudin a desenvolupar nous medicaments. El treball també dona suport al concepte de que pot existir vida en altres parts de l’univers basada en un codi diferent al que coneixem a la Terra.
Com sabeu el codi genètic està basat en quatre lletres A, C, G, T, les inicials de les quatre bases que es troben repetides milers de vegades en el DNA: adenina, citosina, guanina i timina. Els científics han afegit dues lletres més que anomenen X i Y i que s’aparellen la una amb l’altra com ho fan les altres quatre. La idea és que si tens un alfabet amb més lletres podràs crear més paraules. Com sabeu cada tres lletres del codi genètic codifiquen un dels 20 aminoàcids amb els que les cèl·lules fabriquen les seves proteïnes. Les proteïnes, com pot ser recordareu, fan la majoria de la feina en les cèl·lules,  intervenint en els processos interns i formen part de la seva estructura i dels teixits i òrgans dels éssers multicel·lulars.
El bacteri en el que s’han inserit aquests dos nucleòtids és E. Coli. El bacteri es va reproduir normalment encara que a un ritme més lent del habitual.
Adreçant la preocupació per la seguretat, el Dr. Romesberg, un dels científics que ha participat en aquesta recerca, ha dit que la tècnica era segura perquè els nous nucleòtids han estat inserits en el bacteri i si el bacteri escapés del laboratori no li seria possible obtenir els nucleòtids i moririen o tornarien a usar el seu ADN natural.
Es creu que si s’injectés aquest tipus de bacteris modificats en la sang d’una persona podria induir una resposta immune que podria ser beneficiosa per cert tipus de malalties.
Aquestes investigacions són molt preliminars i, de fet, encara no ha estat possible induir al bacteri a fabricar noves proteïnes. De moment,  només s’ha pogut inserir un sola parella XY.
Altres investigadors estan tractant d’induir a que les cèl·lules fabriquin els seus propis nucleòtids no naturals. El que ha fet l’equip del Dr. Romesberg ha estat usar el fet de que els cloroplasts de les plantes poden importar nucleòtids dels teixits propers. Van inserir un gen d’una alga en l’E.coli i d’aquesta manera el bacteri va ser capaç d’absorbir els nous nucleòtids.

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada