dijous, 15 de maig del 2014

Teniu una ment holística o una ment analítica ?


Sense pensar gaire escolliu dues paraules que associeu d’aquestes tres: tren, via, autobús o conill, gos, pastanaga. Si heu escollit tren i via i conill i pastanaga perquè el tren va sobre vies i el conill menja pastanagues afavoriu les relacions i teniu una mentalitat holística, un tipus de pensament que també accepta les contradiccions, és més comú en les dones i accepta més la col·laboració.
Si, en canvi, heu escollit tren i autobús perquè els dos són vehicles i conill i gos perquè els dos són animals,  teniu una mentalitat més abstracte o analítica, segons els psicòlegs i formeu part d’un grup anomenat WEIRD (Western, Educated, Industrialized, Rich and Democratic) més freqüent en països europeus o Amèrica en contraposició a societats asiàtiques com Japó o Xina.
De totes maneres, la W també podria significar Wheat, és a dir blat en anglès. S’ha observat, inclús a Xina, que la mentalitat holística és més pròpia de les regions on es conrea l’arròs i la WEIRD és més estesa en les regions on es conrea blat.
El conreu d’arròs és mes cooperatiu i el del blat més individual. Altre diferències que s’han comprovat a Xina són: 1) Els WEIRD tenen taxes més altes de divorci. 2) Quan els fas pintar un diagrama de cercles lligats per les seves relacions familiars, els WEIRD pinten el cercle que els representa a ells més gran que els holístics. 3) Els holístics tendeixen més a perdonar als amics que no juguen net en exercicis en que se simulen bescanvis comercials.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada