dijous, 15 de maig del 2014

Per què ens costa tant recordar coses de quan érem petits?


Un article publicat recentment en la revista Science suggereix que les neurones recentment formades en l’hipocamp, una zona del cervell on es formen memòries, contribueixen a esborrar la informació prèviament emmagatzemada. Això explicaria perquè les memòries de la infantesa són tan difícils de recordar.
Això ha sorprès als científics que pensaven que les noves neurones significarien una millor memòria.
Els humans, com els ratolins i altres mamífers, elaboren noves neurones en l’hipocamp, ràpidament al principi i més lentament a mesura que passen els anys.
Els investigadors havien provat abans que el foment del creixement de noves neurones abans d’un aprenentatge afavoria aquesta funció en els ratolins adults. Però el darrer estudi demostra que una vegada apresa la informació, el desenvolupament de noves neurones degrada la memòria de la informació.
De fet, però,  el descobriment tampoc hauria de ser tan sorprenent. Més neurones incrementen la capacitat de la memòria en el futur, però les memòries estan basades, segons el models actuals del cervell, en circuits de neurones i,  si s’afegeixen neurones,  el circuit canvia la seva topologia.
En el experiment es van condicionar ratolins recent nascuts i adultes a témer uns petits electroxocs.  Els infants només van recordar la experiència negativa durant un dia i els adults, en canvi, ho van fer durant vàries setmanes. Això es correlacionava amb les diferències de ritme de proliferació de noves neurones. Per acabar-ho de provar els investigadors van suprimir químicament i genèticament el ritme de creació de neurones en els infants i van estimular-lo en els adults fent-los fer exercici entre quatre i sis setmanes. Els resultats van corroborar les hipòtesis dels investigadors.
Encara que els experiments no es podran fer en humans, les dues espècies tenen “amnèsia infantil”, és a dir l’oblit de les experiències infantils i això fa pensar que l’explicació que s’ha trobat en els ratolins també es pot aplicar als humans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada