dilluns, 19 de maig del 2014

Sentinel vigilarà el risc dels meteorits i asteroides


Des de l’impacte a Chelyabinsk a començaments del 2013,  en el que un objecte de 20 m de diàmetre va causar una explosió equivalent a unes 25 bombes d’Hiroshima, els humans hem prestat més atenció als perills que poden venir de l’espai. Per sort, l’explosió va ser a uns 22.500 m d’altura i això va mitigar els efectes.

Alguns anàlisis posteriors, incloent una xarxa dissenyada per a controlar explosions nuclears, segons els acords de prohibició de proves nuclears en l’atmosfera, han indicat un petit creixement d’impactes en les darreres dècades, segurament deguts a un objecte anomenat 1999 NC43 d’un diàmetre de quasi 2,5 km que es va trencar fa uns milions d’anys.

Ara la fundació  B612 Foundation , que es dedica al seguiment i possible prevenció d’impactes d’asteroides ha fet un vídeo  força espectacular (https://www.youtube.com/watch?v=SdOKn2UUWVw ) on s’indiquen els impactes de 26 asteroides amb una potència explosiva de més d’una kilotona en els darrers 13 anys, un total de 26.  Per sort, la majoria d’aquests esdeveniments van ocórrer en l’aire i sobre el mar o en zones deshabitades.
Aquesta fundació proposa el llançament d’un telescopi d’infraroigs anomenat Sentinel que intentaria  localitzar els objectes de com a mínim 30 m de diàmetre i podria detectar el 90% dels de més de 140 m de diàmetre que es mouen en òrbites entre 0,98 i 1,3 unitats astronòmiques  (una U.A. és la distància mitjana de la Terra al Sol), que s’anomenen NEOs (Near Earth Objects) i són els que poden xocar amb la Terra.
                                            El proposat telescopi espacial Sentinel
Això seria ja un avenç important perquè ara s’estima que s’han localitzat els 93% dels NEOs de més d’un km de diàmetre. Això significa que encara hi ha uns 70 no localitzats i que podrien provocar una gran catàstrofe si impactessin amb la Terra, per no parlar de les desenes de milers més petits (de l’ordre de centenars o desenes de metres) que encara no hem detectat.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada